Kur'ân'da aklî ve tecrübî delillendirme
Mental and experimental evidence in the Quran
- Tez No: 818857
- Danışmanlar: PROF. DR. TALİP ÖZDEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Delil, Delillendirme, İspat, Doğrulama, Kanıtlama, The Qur'an, Argument, Proof, Evidence, Substantiation, Verification, Confirmation, Prove
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 287
Özet
Kendisini hak, burhan, hikmetli ve açıklayıcı olarak niteleyen Kur'ân, başta kendi kaynağını ve doğruluğunu olmak üzere iddia ettiği hakikatleri ve koyduğu esasları ispat etmekte sağlam ve tutarlı deliller getirmiştir. Tevhide dair Kur'ân kanıtlamalarında felsefe ve kelam disiplinlerinde bilinen delillendirme yöntemlerinin hemen hepsinin kullanıldığı görülmektedir. Kur'ân'da Allah'ın varlığının/birliğinin, öldükten sonra diriltilmenin ve peygamberlik kurumunun kanıtlanmasında delilin biçimsel yapısına değil de muhtevasına önem verilmiş, getirilen her türden deliller doğal delillendirmeler biçiminde ortaya konulmuştur. Her ne kadar onu diğer canlı türlerinden ayırdedici özelliği nutuk olsa da, insan yalnızca bir akıl varlığı olmadığından, Kur'ân kanıtlamalarında insanın bütününe, hem aklına ve idrakine hem de kalbine ve duygularına hitap ederek onu iknaya çalışmıştır. Avama hitap içinde havassın da payı olmasına karşılık yalnız seçkinlere hitapta halkın genelinin hissesi olmadığından yahut gayet az ve sınırlı bulunduğundan Kur'ân, delillendirmelerinde seçkin ve bilginlere yönelik ilmî ve disipliner bir üslup yerine halkın geneline yönelik edebî ve irşâdî bir üslubu seçerek tebliğ ve irşâdın gereğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The Qur'an, which describes itself as truth, proof, wise and explanatory, has brought solid and consistent evidence to prove the truths it claims and the principles it lays, especially its source and accuracy. It is seen that almost all of the methods of proof known in the disciplines of philosophy and kalam are used in the proofs of the Qur'anic of tawhid. In the Qur'an, in proving the existence/oneness of Allah, resurrection after death and the institution of prophethood, importance was given to the content of the evidence, not the formal structure, and all kinds of evidences were presented in the form of natural proofs. Although his distinguishing feature from other living species is speech, since man is not only a being of mind, the Qur'an tried to persuade him by appealing to the whole of person, to his mind and understanding, as well as to his heart and emotions. Since the general public does not have a share in addressing only the elite, or it is very few and limited although the distinguished people had a share in addressing the common people, the Qur'an chooses a literary and guidance style for the general public instead of a scientific and disciplinary style for the elite and scholars in its proofs of the Qor'an, revealing the need for teaching and guidance.