Farklı derin marjin elevasyon yöntemlerinin cad/cam restorasyonların kırılma dayanım değerlerinin üzerine etkisi
The effect of different deep margin elevation methods on the fracture strength values of cad/cam restorations
- Tez No: 818894
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN TEKÇE
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Derin Marjin Elevasyonu, CAD/CAM, Kompozit, Kırılma Dayanımı, Deep Margin Elevation, CAD/CAM, Composite, Fracture Strength
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
FARKLI DERİN MARJİN ELEVASYON YÖNTEMLERİNİN CAD/CAM RESTORASYONLARIN KIRILMA DAYANIM DEĞERLERİNİN ÜZERİNE ETKİSİ Amaç: Derin marjin elevasyonu (DME) yapılmış ve yapılmamış molar dişlerde elevasyonda kullanılan farklı viskozitede iki kompozit rezinin ve yapılan elevasyon miktarının kırılma dayanımı ile kırılma davranışı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Bu çalışma için, 70 çekilmiş çürüksüz insan molar dişi seçildi. Bütün dişlerin MOD onley kaviteleri şeklinde, mezial ve bukkal taraftaki marjinin mine-sement birleşiminin (CEJ) 2 mm altında olduğu; distal tarafta ise, marjinin CEJ'nin 2 mm yukarısında olduğu preparasyonları tamamlandı. Dişler marjin elevasyonunda kullanılan kompozit rezin tiplerine göre sırasıyla; akışkan kompozit (GC Universal Flo, Tokyo,Japonya) veya kondanse edilebilir kompozit (GC G Aenial Posterior, Tokyo, Japonya) ile elevasyon yapılan grup olmak üzere iki üst gruba ayrıldı. Bu iki grubun elevasyonun 2 ,3 veya 4 mm yapıldığı alt gruplara ayrılması ve elevasyon yapılmayan indirekt restorasyonun subgingival marjine doğrudan bağlandığı grup olan kontrol grubu ile de dişler toplamda 7 gruba ayrıldı (n=10). Yapılan elevasyonların ardından restorasyonlar nanoseramik bir CAD/CAM blok (Cerasmart, GC, Tokyo, Japonya) kullanılarak tamamlandı ve G-Cem Link Force (GC, Tokyo, Japonya) ile adeziv simantasyonlar gerçekleştirildi. Restore edilen dişlere universal test cihazı kullanılarak kırık oluşuncaya dek 15⁰ açı ile statik kuvvet uygulandı. Kırılma dayanım değerleri kaydedildi ve kırık tipleri 6x büyütme altında incelendi. İstatistiksel değerlendirme IBM SPSS 20.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) ile yapıldı. Normal dağılıma uygunluk Shapiro-Wilk testi ile incelendi. Normal dağılım varsayımı sağlandığından veriler ortalama±standart sapma olarak verildi. Gruplar arasındaki farklılıklar bağımsız örneklem t testi ve tek-yönlü varyans analizi ile belirlendi. Hipotez testlerinde p 0,05). Yapılan elevasyon miktarının kırılma dayanımına olan etkisine bakılmak için elevasyonun 2, 3 veya 4 mm olacak şekilde akışkanla ve kondanse edilebilen kompozitle yapıldığı gruplar kendi içlerinde kıyaslandığında elde edilen sonuçlar her ikisinde de anlamlı düzeyde farklılık göstermemiştir (p=0,208, p=0,258; p>0,05). Marjinin yükseltildiği ve yükseltilmediği durumlar karşılaştırıldığında ise kırılma dayanımına herhangi bir etkisi görülmemiştir (p=0,204 p>0,05). Sonuç: Çalışmamızdan elde edilen sonuçlara göre marjinin mine sement birleşiminin altında konumlandığı dişlerde yapılan elevasyon, elevasyonda kullanılan materyal tipi ve yapılan elevasyon miktarı kırılma dayanım ve kırılma tipleri açısından incelendiğinde mekanik davranış üzerinde bir etki yaratmamıştır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF DIFFERENT DEEP MARGIN ELEVATION METHODS ON THE FRACTURE STRENGTH VALUES OF CAD/CAM RESTORATIONS Purpose: To evaluate the effect of two composite resins with different viscosities used in elevation and the amount of elevation on fracture strength and fracture behavior in molar teeth with and without deep margin elevation (DME). Method: 70 extracted, caries-free human molars were selected. All teeth are in the form of MOD onlay cavities, the margin on the mesial and buccal side is 2 mm below the enamel-cementum junction (CEJ); On the distal side, the preparations were completed with the margin 2 mm above the CEJ. According to the composite resin types used in teeth margin elevation, respectively; flowable composite (GC Universal Flo, Tokyo, Japan) and condensable composite (GC G Aenial Posterior, Tokyo, Japan) were divided into two upper groups as the elevating group. The teeth were divided into 7 groups with the subgroups of these two groups in which elevation was made 2, 3 and 4 mm, and the control group, which was the group in which the indirect restoration without elevation was directly attached to the subgingival margin (n:10). After the elevations, the restorations were completed using a nanoceramic CAD/CAM block (Cerasmart, GC, Tokyo, Japan) and adhesive cementations were performed. Static force was applied to the restored teeth at an angle of 15⁰ using a universal tester until fracture occurred. Fracture strength values were recorded and fracture types were examined under 6x magnification. Statistical analysis was performed with IBM SPSS 20.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA). Conformity to the normal distribution was evaluated using the Shapiro-Wilk test. Since the assumption of normal distribution was provided, the data were given as mean±standard deviation. Differences between groups were determined by independent samples t-test and one-way analysis of variance. p 0.05). In order to look at the effect of the amount of elevation on the fracture strength, when the groups in which the elevation was made with fluid and condensable composite as 2, 3 and 4 mm were compared among themselves, the results obtained did not differ significantly in both (p=0.208, p=0.258; p>0). .05). When the cases where the margin is increased and not increased, there is no effect on the fracture strength (p=0.204 p>0.05). Conclusion: According to the results obtained from our study, the elevation made in teeth where the margin is located below the enamel cement joint, the type of material used in the elevation and the amount of elevation made did not have an effect on the mechanical behavior when examined in terms of fracture strength and fracture types.