Ortaokul öğrencilerinde hızlı okuma becerisi ve okuma alışkanlığı özellikleri ile akademik motivasyon arasındaki ilişki
Speed reading skills in secondary school students and academic with reading habits features relationship between motivation
  1. Tez No: 818972
  2. Yazar: SERKAN EKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI ENEZ DARÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Motivasyon, Hızlı Okuma, Okuduğunu Anlama, Akademik Başarı, Academic Motivation, Speed Reading, Reading Comprehension, Academic Success
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Ortaokul öğrencilerinde hızlı okuma becerisi ve okuma alışkanlığı özellikleri ile akademik motivasyon arasındaki ilişkinin ortaya koyulması olarak belirlenmiştir. Yapılmış olan çalışma, Ankara ili Kızılcahamam İlçesindeki dört ortaokuldan (Çağatay Ortaokulu, İmam Hatip Ortaokulu, Orhangazi Ortaokulu ve Perihan Erdoğan Ortaokulu) kontrol ve deney grubu olarak 114 Ortaokul öğrencisinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubu 57 ortaokul öğrencisinden, deney grubu 57 ortaokul öğrencisinden oluşmaktadır. Kontrol ve deney grubu, Hızlı Okuma Eğitmeni ve Araştırmacı Serkan EKMEN tarafından rastgele olarak belirlenmiştir. Çalışmaya katılan öğrencilerin akademik motivasyonlarını ölçmek için Akademik Motivasyon Ölçeği ile okuma hızlarını ölçebilmek için hızlı okuma eğitmeni ve araştırmacı tarafından hazırlanan Hızlı Okuma Eğitimi Prosedürü sonrasında okuma hızı tespiti yapılmış ve uygulayıcı tarafından geliştirilen okuduğunu anlama sorularının cevaplanması istenmiştir. Hızlı Okuma Eğitimi prosedürü öncesi ve sonrasında katılımcıların seviyesine uygun olarak seçilen Cahit Zarifoğlu'nun yürekde de ile padişah hikayesinin özeti ve Ömer Seyfettin'in kaşağı isimli hikayesinin özeti kullanılmıştır. Buradan elde edilen verilerin analizi SPSS programı ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda öğrenciler hangi sınıfta okurlarsa okusunlar, almış oldukları Hızlı Okuma Eğitimi sonucunda %43,9'nun okuduklarını anlama hızlarının yükseldiği; Hızlı Okuma Eğitimi alan öğrencilerin akademik motivasyonlarının hızlı okuma ve okuduğunu anlama çerçevesinde yüksek olduğu; her iki gruptaki öğrencilerin Akademik Motivasyon Ölçeği puanları ile öğrencilerin okuma alışkanlıkları arasında anlamlı ilişki olmadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the relationship between speed reading training and students' academic motivation. The study was carried out with the participation of 114 secondary school students as control and experimental groups from four secondary schools (Çağatay Secondary School, İmam Hatip Secondary School, Orhangazi Secondary School and Perihan Erdoğan Secondary School) in Kızılcahamam District of Ankara province. The control group consists of 57 secondary school students, and the experimental group consists of 57 secondary school students. The control and experimental groups were randomly determined by the Speed Reading Instructor. In order to measure the academic motivation of the students participating in the study, reading speed was determined after the Speed Reading Training Procedure in order to measure their reading speed with the Academic Motivation Scale and it was requested to answer the reading comprehension questions developed by the practitioner. Before and after the Speed Reading Training procedure, Turkish classical story samples selected in accordance with the level of the participants were used. The analysis of the data obtained here was carried out with the SPSS program. As the result of the study, it was found that 43.9% of the students, as a result of the Speed Reading Training they received, increased their reading comprehension speed, regardless of which class they read; The academic motivation of the students who receive Speed Reading Training is higher within the framework of speed reading and reading comprehension; It was determined that there was no significant relationship between the Academic Motivation Scale scores of the students in the each group and the reading habits of the students.