Kuşadası Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezinden destek alan psikiyatri hastalarının tedavi sürecinde müziğin katkısı
The contribution of music in the treatment process of psychiatric patients receiving support from Kuşadası State Hospital Community Mental Health Center
- Tez No: 819076
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, müzikle tedavi, dünyada müzikle tedavi, Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri, Music, music therapy, music therapy in the world, Community Mental Health Centers
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Müzikleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bugün dünyanın neredeyse her ülkesinde müziğin tedavi edici etkisini kullanmak için üniversitelerde, vakıflarda ve derneklerde eğitim bölümleri açılmış olup, bazı üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim alınabilmektedir. Türkiye'de henüz resmî anlamda müzikle tedavi yöntemlerinin öğrenilebileceği, uygulanabileceği bölümler açılmamış ancak akredite olmuş özel kuruluşlar ve derneklerin bu konuyla ilgili çalışmaları olduğu görülmektedir. Türkiye'de müzikle tedavi uygulaması resmî olarak tanınmadığı için bu çalışma müzikle tedavi yöntemleri üzerine bir çalışma olmayacaktır. Bu çalışmada müzik modern tıbbın tedavi yöntemlerine katkı sunuyor mu? sorusunun cevabının araştırılması, verilerin toplanması, bilgilerin paylaşılması amaçlanmaktadır. Bu çalışmaya konu olan Aydın İli Kuşadası İlçe Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde tedavi gören ''Bipolar Duygulanım Bozukluğu'' ve ''Şizofreni'' tanısı konulmuş 13 danışanla, 6 ay süreli bir müzik topluluğu kurulmuş, araştırmada nitel ve nicel kapsamda bir deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. Ayrıca araştırma verilerini değerlendirmek üzere doktor, psikolog ve hemşireden oluşan çalışma grubunun gözlem ve görüşme tekniğinden faydalanılmıştır. Görüşme, yapılandırılmamış görüşme olarak uygulanmıştır. Çalışma öncesi hastalık güncel durumu ve semptomları birbirine denk 30 danışana merkezde görevli psikolog Deniz Okutan tarafından Beck Anksiyete Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği uygulanmıştır. Bu grup içinden 13 danışan müzik topluluğuna katılmış, 17 danışan katılmamıştır. 6 ayın sonunda aynı 30 danışana aynı ölçekler uygulanmış ve sonuç olarak topluluğa katılan 13 danışanla katılmayan 17 danışanın depresyon ve anksiyete seviyelerinde düşüş olduğu görülmüştür. Merkezin Psikiyatri doktoru Süleyman Gündüz, topluluğa katılan 13 danışanın negatif duygu ve düşüncelerinde azalma, hayattan zevk alma ve geleceğe yönelik umut duygusunda artma, yalnızlık hissinde, depresyon ve kaygı durumunda azalma, öz güven duygusunda artma tespitinde bulunduğunu raporlamıştır. Bu çalışmanın sonuçları bize müzik çalışmalarına katılmanın klasik tedavi yöntemlerinin etkinliğini arttırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Today, education departments have been opened in universities, foundations and associations in almost every country of the world to use the therapeutic effect of music, and education at undergraduate, graduate and doctoral levels can be obtained at some universities. In Turkey, departments where music therapy methods can be learned and applied have not been opened yet, but it is seen that accredited private institutions and associations have studies on this subject. Since the practice of music treatment is not officially recognized in Turkey, this study will not be a study on music treatment methods. In this study,“Does music contribute to the treatment methods of modern medicine? ”it is aimed to investigate the answer to the question, collect data and share information. A music ensemble for 6 months was established with 13 of the patients diagnosed with“Bipolar Affective Disorder”and“Schizophrenia”, who were treated at the Community Mental Health Center of Aydın Kuşadası State Hospital. In the research, an experimental research model with qualitative and quantitative scope was used. In addition, the observation and interview technique of the study group consisting of doctors, psychologists and nurses was used to evaluate the research data. The interview was applied as an unstructured interview. Before the study, the Beck Anxiety Inventory and the Beck Depression Inventory were administered by the psychologist Deniz Okutan to 30 patients whose current status and symptoms were identical. Out of this group, 13 patients joined the music community, 17 patients did not. At the end of 6 months, the same scales were applied to the same 30 patients, and as a result, it was observed that there was a decrease in the depression and anxiety levels of 13 patients who joined the community and 17 patients who did not. The center's Psychiatric doctor Süleyman Gündüz reported that 13 patients who joined the community found a decrease in negative emotions and thoughts, an increase in enjoyment of life and a feeling of hope for the future, a decrease in feelings of loneliness, depression and anxiety, and an increase in self-confidence. The results of this study show us that participating in music studies increases the effectiveness of classical treatment methods.