Yeni antiepileptik ilaç olan lakozamid'in deneysel şizofreni modelleri üzerindeki etkisi ve mekanizması
The effect and mechanism of the new antiepileptic druglacosamide on experimentally induced schizophrenia like models
  1. Tez No: 839789
  2. Yazar: CANSU KILIÇ TATLICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Lakozamid, Şizofreni, Ö.U.A.İ, GABA, CRMP-2, Lacosamide, Schizophrenia, P.P.I, CRMP 2
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Çalışmamızda yeni antiepileptik ilaç olan Lakozamid'in farklı dozlarının şizofreni modelleri üzerindeki etkilerini araştırmayı, tipik ve atipik antipsikotik ilaçlarla karşılaştırmayı amaçladık. Wistar erkek sıçanlar (250-300 gr) ve cd-1 erkek (25-35 gr) fareler kullanıldı. Sıçanlar 9 gruba ayrılıp 5 gün boyunca ilaç tedavisi aldılar. 5. Gün son ilaç tedavisi dozunu takiben 1 saat sonra MK-801 enjeksiyonu yapıldı. Sıçanlar sırasıyla Ön Uyaran Aracılı İnhibisyon (Ö.U.A.İ) ve Pasif Sakınma testlerine alındı. Cd1 albino farelere de 5 gün ilaç tedavisi verildi ve tırmanma, katalepsi ve lokomotor aktivite testleri yapıldı. İstatistiksel analizler tek yönlü varyans analiz ile değerlendirildi. MK-801 kontrole göre ortalama % Ö.U.A.İ'yi azalttı. MK-801'in Ö.U.A.İ üzerindeki etkisi MK-801+Lakozamid 30 mg/kg tarafından anlamlı derecede geri döndü. MK-801+Lakozamid 30 mg/kg+Bikukulin grubunda ortalama % Ö.U.A.İ değeri MK-801+ Lakozamid 30 mg/kg grubuna göre anlamı derecede azaldı. Farelerde Lakozamid kataleptik davranış oluşturmazken apomorfinin indüklediği tırmanma süresinde artış etkisini geri döndürdü. ELISA sonuçlarında GABA seviyelerinde istatistiksel bir farklılık görülmemekle birlikte Lakozamid davranış testlerinde GABA agonistik etki potansiyeli ortaya koymuştur. Yan etki profili bakımından tipik antipsikotik ilaçlarda görülen etkileri göstermemesi göz önünde bulundurularak klasik antipsikotik tedaviye yardımcı tedavi alternatifi olarak üzerine daha fazla çalışma yapılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to investigate the effects of different doses of the new antiepileptic drug Lacosamide on schizophrenia models and compare it with typical and atypical antipsychotic drugs. Wistar male rats (250 300 g) and cd 1 male mice (25 35 g) were used. The rats were divided into 9 groups and received drug treatment for 5 days. On Day 5, MK 801 injection was made 1 hour after the last dose of drug treatment. The rats were subjected to Prepulse Inhibition Inhibition (P.P.I) and Passive Avoidance tests, respectively. Cd1 albino mice were also given drug treatment for 5 days and climbing, catalepsy and locomotor activity tests were performed. Statistical analyzes were evaluated with one way analysis of variance. MK 801 reduced mean % P.P.I. compared to control. The effect of MK 801 on P.P.I. was significantly reversed by MK 801+Lacosamide 30 mg/kg. The average % P.P.I. value in the MK 801+Lacosamide 30 mg/kg+Bikukulin group decreased significantly compared to the MK 801+Lacosamide 30 mg/kg group. While Lacosamide did not produce cataleptic behavior in mice, it reversed the effect of apomorphine induced increase in climbing time. Although there is not a statistical difference in GABA levels in ELISA results, Lacosamide demonstrated GABA agonistic effect potential in behavioral tests. Considering that it does not show the effects seen in typical antipsychotic drugs in terms of its side effect profile, we think that more studies can be conducted on it as an adjunctive treatment alternative to classical antipsychotic treatment.