Angelika Overath'ın 'Ein Winter in Istanbul' eserinde mekânın kurgulanışı
The Arrangement of the space in Angelika Overath's Novel 'Ein Winter in Istanbul'
- Tez No: 819093
 - Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL KAYA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Mekân, İstanbul, Mekân Kurgusu, Angelika Overath, Space, Istanbul, The Arrangement of the spece, Angelika Overath
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 102
Özet
Romanda mekân kavramı, olayların odak noktasında olan insanı ve insanın çevresiyle kurduğu bağı anlatma amacını güder. Mekân çözümlemeleri sayesinde kişilerin psikolojik haritalarına erişilmiş ve mekâna şahsiyet özelliği kazandırılmıştır. Bu çalışmada Angelika Overath'ın“Ein Winter in Istanbul”adlı romanında mekân kurgusu incelenmiştir. Çalışma üç ana bölüm ile sonuç bölümünden oluşmaktadır. Giriş bölümünde mekân kavramı kuramsal açıdan irdelenmiştir. İkinci bölümde Angelika Overath'ın biyografisine, eserin konusu ve çıkış noktasına, son olarak romanın biçim ve özelliklerine yer verilmiştir. Çalışmanın ana bölümü olan üçüncü bölümde ise eser mekân kurgusu çerçevesinde incelenmiştir. Eserin mekânsal analizinde, eserde geçen mekânlar dış ve iç mekânlar olmak üzere iki grup altında toplanmıştır. Çoğulcu inceleme yöntemiyle Overath'ın mekân olarak İstanbul'u anlatı figürleri üzerinden nasıl gördüğü ve İstanbul'un kişiler üzerindeki etkisi mekân kuramı çerçevesinde analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of space in the novel aims to explain the human being at the focal point of the events and the bond that humans establish with their environment. Thanks to the space analysis, the psychological maps of the people have been accessed and the space has been given a personality feature. In this study, the setting of space in Angelika Overath's novel“Ein Winter in Istanbul”was examined. The study consists of three main parts and a conclusion part. In the introduction, the concept of space is examined from a theoretical perspective. In the second part, the biography of Angelika Overath, the subject and starting point of the work, and finally the form and features of the novel are given. In the third part, which is the main part of the study, the work was examined within the framework of space fiction. In the spatial analysis of the work, the spaces in the work are grouped under two groups as exterior and interior spaces. With the pluralist analysis method, how Overath sees Istanbul as a space through narrative figures and the effect of Istanbul on people are analyzed within the framework of space theory.