Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan yaşlılarda düşme korkusu kaçınma davranışı ile stres ile başetme yöntemlerı arasındaki ilişkinin incelenmesi.
Investigation of the relationship between fear of falling avoidance behavior and methods of coping with stress in elderly people with chronic obstructive pulmonary disease (COPD).
  1. Tez No: 819234
  2. Yazar: FİKRİYE CEYDA PARLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİYE ARDA SÜRÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, düşme korkusu, kaçınma, yaşlı birey, baş etme, stres, COPD, fear of falling, avoidance, elderly person, coping, stress
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu araştırma, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan yaşlılarda düşme korkusu kaçınma davranışı ile stres ile başetme yöntemleri arasındaki ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte olan bu araştırma, Elazığ'da bir Devlet Hastanesi'nde göğüs hastalıkları servisine yatış yapan 65 yaş ve üzeri KOAH'lı 171 bireyle, 27 Temmuz 2022-1 Mart 2023 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırma verileri, "Hasta Tanıtım Formu, 'Başa Çıkma Stilleri Ölçeği Kısa Formu Ölçeği'(BÇSÖ-KF) ve 'Yaşlı Yetişkinlerde Düşme Korkusu Kaçınma Davranışı Ölçeği (FFABQ) ile yüz yüze görüşme yolu ile toplanmıştır. Bulgular: Araştırmamıza göre katılımcıların BÇSÖ ortalama puanı 70,75±9,27 ve FFABQ puanıysa 31,24±12,9 bulunmuştur. FFABQ ile BÇSÖ-KF arasında arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark belirlenmemiştir (p>0.05). Sonuç ve Öneriler: KOAH'lı yaşlı hastaların kaçınma davranışlarının azalması için hastalar desteklenmelidir. KOAH'lı 65 yaş üstü bireylerin kaslarının gerilemesiyle oluşan düşmelerin önlenmesi için düzenli egzersiz yapmaları için bilgilendirilmeli ve bu konuda yönlendirilmelidirler. Gelecek çalışmalarda düşme kaçınma davranışlarının nasıl azalacağı ile ilgili deneysel çalışmalar yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was conducted to examine the relationship between fear of falling avoidance behavior and methods of coping with stress in the elderly with chronic obstructive pulmonary disease (COPD). Method: This descriptive and cross-sectional study was conducted between 27 July 2022 and 1 March 2023 with 171 individuals with COPD aged 65 and over who were admitted to the chest diseases service of a State Hospital in Elazig. Research data were collected through face-to-face interviews with the "Patient Description Form, the 'Coping Styles Scale Short Form Scale' (CBC-SF) and the 'Fear of Falling Avoidance Scale in Older Adults' (FFABQ). Findings: According to our study, the mean score of the participants' BÇSÖ-KF was 70.75±9.27 and the FFABQ score was 31.24±12.9. There wasn't statistically significant difference between FFABQ and BÇSÖ-KF (p>0.05). Result and Suggestions: Patients should be supported to reduce the avoidance behaviors of elderly patients with COPD. Individuals with COPD over the age of 65 should be informed and guided to exercise regularly to prevent falls due to muscle regression. It is recommended to conduct experimental studies on how to reduce fall avoidance behaviors in future studies.