Finansal piyasalarda volatilitenin sürü davranışı üzerine etkisi: BRICS-T ülkeleri üzerine bir uygulama
The effect of volatility on herd behaviour in financial market: An application on BRICS-T countries
- Tez No: 819347
- Danışmanlar: PROF. DR. VELİ AKEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal finans, Sürü davranışı, Christie ve Huang (1995), Chang Cheng ve Khorona (2000) Yöntemi, BRICS-T Ülkeleri, Behavioral finance, herd behavior, Christie and Huang (1995), Chang Cheng and Khorona (2000) Method, BRICS-T Countries
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Geleneksel finans teorilerinin, finansal piyasalarda görülen volatiliteyi tam olarak açıklayamaması, bireylerin rasyonel olduğu düşüncesi ile psikolojik faktörleri dikkate almaması gibi sebeplerle problemlerin çözümünde yetersiz kaldığı görülmüştür. Bu durumun aksini savunan davranışsal finans geleneksel finans modellerinin veri kabul ettiği rasyonalite kavramını genişleterek finansal piyasalardaki irrasyonaliteyi ortaya çıkarmak istemektedir. Davranışsal finans, geleneksel rasyonaliteden sapmalara odaklanarak, finansal kararlarla karşı karşıya kalan bireylerin davranışlarını açıklamayı amaçlar. Yapılan bu çalışma ile davranışsal finans literatüründe sürü davranışı ölçüm yöntemlerinden olan Christie ve Huang (1995) ve Chang, Cheng ve Khorana (2000) modelleri kullanılarak BRICS-T Ülkelerinde sürü davranışının varlığı araştırılmıştır. Tüm, yükselen ve düşen piyasalar için oluşturulan regresyon analizi sonuçları ayrı ayrı incelenmiştir. CH (1995) modelinde Çin haricinde diğer tüm ülkelerde (Brezilya, Rusya, Hindistan, Güney Afrika ve Türkiye) yükselen piyasa dönemlerinde sürü varlığı tespit edilmiştir. CCK (2000) modelinde ise Hindistan yükselen piyasasında sürü davranışı bulgusu elde edilirken diğer BRICS-T ülkelerinde uygulanan bu modelde herhangi bir sürü etkisine rastlanılmamıştır. Çalışmada aynı zamanda volatilitenin sürü davranışı üzerindeki etkisi de incelenmiştir. Yapılan analiz sonuçlarında volatilitenin sürü davranışı üzerinde asimetrik bir etkisi gözlemlenmemiştir. %1, %5 ve %10'luk dilimin üstündeki getirilerde volatilite ile CSSD ve CSAD değerleri arasında doğrusal bir ilişkiden bahsedilebilir.
Özet (Çeviri)
It has been observed that traditional finance theories are insufficient in solving problems due to reasons such as not being able to fully explain the volatility seen in financial markets, not taking into account the psychological factors with the thought of individuals being rational. Behavioral finance, which argues the opposite of this situation, wants to reveal the irrationality in financial markets by expanding the concept of rationality that traditional finance models accept as data. Behavioral finance aims to explain the behavior of individuals faced with financial decisions by focusing on deviations from traditional rationality. In this study, the existence of herd behavior in BRICS-T Countries was investigated by using Christie and Huang (1995) and Chang, Cheng and Khorana (2000) models, which are among the herd behavior measurement methods in the behavioral finance literature. In the CH (1995) model, herd presence was detected in emerging market periods in all countries (Brazil, Russia, India, South Africa and Turkey) except for China. In the CCK (2000) model, on the other hand, a herd behavior finding was obtained in the rising market of India, while no herd effect was found in this model applied in other BRICS-T countries. In the study, the effect of volatility on herd behavior was also examined, and a linear relationship was found between volatility and herd behavior variables.