Konya ili Doğanhisar ilçesi ağzı
Dialect of Doğanhisar district of Konya province
  1. Tez No: 819348
  2. Yazar: ŞEVVAL NAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Konya, Doğanhisar Ağzı, Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi, Sözlük, Konya, Doğanhisar Dialect, Phonetics, Morphology, Dictionary
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 311
Özet
Bu çalışma, Konya iline bağlı Doğanhisar ilçesinin ağız özelliklerini konu edinmektedir. Doğanhisar ilçesinden seçilen yedi mahalleden derlenen metinlerden hareketle hazırlanmıştır. Metinler, seçilen her mahalleden üç kişi olmak üzere toplam yirmi bir kişiden elde edilmiştir. Mahalleler seçilirken Doğanhisar ilçesinin tamamını temsil etmesine özen gösterilmeye çalışılmıştır. Çalışma, giriş, inceleme, metinler ve sözlük bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde amaç kapsam ve yöntemden sonra Doğanhisar ilçesi ve mahalleleri hakkında bilgilere yer verilmiştir. İnceleme bölümünde, Doğanhisar ağzından derlenen metinler esas alınarak bölge ağzının ses ve şekil bilgisi incelenmiştir. Ses bilgisi kısmında bölge ağzında ortaya çıkan ses değişikliklerine yer verilmiştir. Şekil bilgisi kısmında, bölge ağzından derlenen metinlerde karşılaşılan şekil bilgisi özellikleri tespit edilmiştir. Metinler bölümünde derlenen metinler, çeviri yazılı olarak yazıya aktarılmıştır. Son bölüm olan sözlük bölümünde ise bölge ağzında kullanılan metin içi kelimelerin anlamları ve geçtiği yerler belirtilerek sözlüğe eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the dialectal characteristics of the Doğanhisar district of Konya province. It is based on the texts collected from seven selected neighbourhoods of Doğanhisar district. The texts were collected from a total of twenty-one people, three people from each neighbourhood. In selecting the neighbourhoods, care was taken to represent the whole of Doğanhisar district. The study consists of introduction, review, texts and glossary sections. In the introduction section, after the purpose, scope and method, information about Doğanhisar district and its neighbourhoods is given. In the analysis section, the phonology and morphology of the regional dialect were analysed on the basis of the texts compiled from the Doğanhisar dialect. In the phonology section, the sound changes in the regional dialect are included. In the morphology section, the morphological features found in the texts compiled in the regional dialect were determined. The texts collected in the text section have been transcribed into translation. In the dictionary section, which is the last section, the meanings of the text words used in the regional dialect and the places where they occur are determined and included in the dictionary.