A Model for representing texts script theory
- Tez No: 8196
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜREN GÖKERİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
 - Anahtar Kelimeler: Natural Language Processing, Knowledge Represen tation, Artificial Intelligence, Script Theory, Conceptual Dependency iheory, Primitive Actions. ni
 - Yıl: 1990
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET METİN GÖSTERİMİ İÇİN GELİŞTİRİLMİŞ BİR MODEL: SENARYO TEORİSİ KEYDER, Çiğdem Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Muren Gökeri Şubat 1990, 127 sayfa Gerçek dünyayı tanımlamakta doğal dil kullanmak için bilgi gösterimi ve doğal dil işlemi ile ilgili olarak oldukça gelişmiş yöntemler gerekmektedir. Yapay zekâ konusunun doğal diller uygulamaları alanında Roger Schank tarafından geliştirilen Senaryo Teorisi, günlük hayatta çok karşılaşılan olaylari teknik bir yapıda göstermeye çalışmaktadır. Bir senaryo, Kavramsal Bağımlılık gösterimi kullanılarak saklanan yapısal olaylar dizisinden oluşur. Schank'in geliştirdiği Kavramsal Bağımlılık Teorisi, sözdizim anlamından ziyade, bir cümlenin altında yatan kavramsal bilgiyi temel yüklem ve durumlar kullanarak temsil etmeyi amaçlamaktadır. Senaryo Teorisinin amacı ise günlük bir olayı yaşayan bir insanın modelini yaratmaktır. Bu tezde, doğal diller uygulamalarının tarihçesi gözden geçirilmiş, doğal dil işlemi ve bilgi gösterimi alanlarında geliştirilen değişik yapılar araştırılmıştır. Senaryo Teorisi ayrıntılı bir şekilde ele alınmış, ve bu teoriyi kullanan, İngilizce bir metni İngilizce ve Türkçe olarak yeniden yazabilen örnek bir program geliştirilmiştir. Bu programın amacı, kapsamlı bir doğal dil anlama ve çevirme sistemi geliştirmek değil, Senaryo Teorisinin temel kavramlarını göstermektir. Anahtar Sözcükler : Doğal Dil İşlemi, Bilgi Gösterimi, Yapay Zekâ, Senaryo Teorisi, Kavramsal Bağımlılık Teorisi, Temel Yüklemler. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MODEL FOR REPRESENTING TEXTS: SCRIPT THEORY KEYDER, Çiğdem M.S. in Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Muren Gökeri February 1 990, 1 27 pages To use natural language to converse about the real world, sophisticated techniques in knowledge representation and natural language processing are required. In the natural language processing area of artificial intelligence, the Script Theory developed by Roger Schank attempts to deal with ordinary human situations in formal constructs. A script consists of structured sequences of actions which are represented using the Conceptual Dependency Theory (CDT). The CDT was developed by Schank in order to represent concepts and meaning of a given sentence, using primitive actions and states, without considering the syntactic details. The objective of the Script Theory is to provide a model of the human observer of an ordinary event. In this thesis, the history of natural language processing is discussed, and different techniques employed, in natural language processing and knowledge representation are investigated. The Script Theory is analyzed in detail and an example program employing scripts that paraphrases an English text in English and Turkish is given. This program's objective is to represent the basic concepts of a script; the program is not intended to be a complete natural language understanding and translation system.