Yemekle pişirilen kimlik: Türk sinemasında gastronomi filmlerinesosyolojik bir bakış
Identity cooked with food: To gastronomy films in Turkish cinemaa sociological perspective'
- Tez No: 819633
- Danışmanlar: DOÇ. ÖZGÜR VELİOĞLU METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yemek, Türk Sineması, Kimlik, Gastronomi, Food, Turkish Cinema, Identity, Gastronomy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Yemek ve yeme pratikleri, insan yaşamı için zorunlu bir eylem olmasına karşın sosyolojik açıdan incelenebilecek önemli konulardan biridir. Yemek, bireylerin kimlik inşası söz konusu olduğunda önemli bir toplumsal göstergedir. Yeme pratikleri üretim, sunum ve tüketim süreçlerinde insanların fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamasının ötesine geçerek çeşitli sosyolojik anlamlar üretir. Bu sosyolojik anlamlar arasında kimlik inşası önemli bir yer tutar. Bireylerin yediği veya yemediği yiyecekler, kimlikleri hakkında fikir sahibi olmamızı mümkün kılar. Sinemada yemek kullanımı, filmdeki karakterlerin analizine olanak sağlar. Sinemada yemek göstergeleri, yakın zamanda incelenmeye başlanan bir konu olmakla birlikte yemeğin sinemadaki yeri gün geçtikçe artmaktadır. Türk mutfağının zenginliği karşısında Türk sinemasında gastronomi açısından incelenebilecek film sayısı oldukça azdır. Bu çalışmada, yemek ve yeme pratiklerinin bireylerin kimlik inşasına nasıl katkı yaptığı, Türk sinemasından örneklerle incelenmiştir. bu bağlamda yemekle kimlikleri yansıtılan karakterlerin aslında toplumsal karakteri yansıttığı da öngörülmüştür. Türk sinemasından belirlenen Zengin Mutfağı (Başar Sabuncu, 1988), Sofra Sırları (Ümit Ünal, 2017), Deliha 2 (Gupse Özay, 2018) isimli filmler, sosyolojik çözümleme yöntemi benimsenerek analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda örneklem olarak belirlenen filmlerdeki karakterlerin yemekle ilişkisi bağlamında kimliklerini inşa ettikleri veya toplumsal kimliklerini ortaya koydukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Although food and eating practices are necessary actions for human life, they are some of the important issue that can be examined sociologically. Food is an important social indicator when it comes to the identity construction of individuals. Eating practices go beyond meeting the physiological needs of people in the production, presentation and consumption processes and produce various sociological meanings. Identity construction has an important place among these sociological meanings. The foods that individuals eat or don't eat make it possible for us to have an idea about their identity. The use of food in the cinema allows the analysis of the characters in the film. Although the food indicators in the cinema are a subject that has started to be examined recently, place of the food in the cinema is increasing day by day. Despite the richness of the Turkish cuisine, the number of films that can be examined in terms of gastronomy in Turkish cinema is very few. In this study, how food and eating practices contribute to the identity construction of individuals is examined with examples from Turkish cinema. In this context, it is predicted that the characters whose identities are reflected with food actually reflect the social character. The films named Zengin Mutfağı (Başar Sabuncu, 1988), Sofra Sırları (Ümit Ünal, 2017), Deliha 2 (Gupse Özay, 2018) determined from Turkish cinema were analyzed by adopting the sociological analysis method. As a result of the research, it was determined that the characters in the films determined as samples built their identities in the context of their relationship with food or revealed their social identities.