Tur-M operasyonu yapılan hastalarda subpektineal obturator sinir bloğu ile interfasiyal obturator sinir bloğunun adduktor kas spazmına olan etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effect of subpectineal obturator nerve block and interfacial obturator nerve block on adductor muscle spasm in patients who underwent tur-m operation
- Tez No: 819646
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER TAYLAN AKKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Obturator sinir bloğu, Subpektinel, İnterfasiyal, Adduktor kas spazmı, Obturator nerve block, Subpectineal, Interfacial, Adductor muscle spasm
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş: Obturator sinir blokları (OSB) mesane tümörlerinin transüretral rezeksiyonunda (TUR-M) adduktor kas spazmlarının önlenmesi amacıyla sık kullanılmaktadır. Görüntüleme tekniklerinde izlenen gelişmelerle birlikte ultrasonografi (USG) rehberliğinde gerçekleştirilen çok sayıda OSB tekniği tanımlanmıştır. Bu teknikler proksimal ve distal olarak sınıflandırılabilir. Proksimal bloklarda obturator sinir tek seferde daha az lokal anestezik ile bloke edilebilmektedir. Distal bloklarda anterior ve posterior obturator sinir ayrı ayrı bloke edilmekte ve daha fazla lokal anestezik gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı TUR-M yapılacak hastalarda proksimal (subpektineal) ve distal (interfasiyal) tekniklerin adduktor kas spazmı üzerindeki etkinliklerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya yaşları 50-80 arasında olan 60 hasta dahil edildi. Hastaların subpektineal (grup I, n=30) ve interfasiyal (grup II, n=30) gruplara dahil edilmesinde bilgisayar tabanlı bir program kullanıldı. Tüm sinir blokları USG rehberliğinde gerçekleştirildi. Subpektineal blok için iğne, pektineus ve obturator ekternus kasları arasındaki fasya planına yerleştirildi ve 10 ml %0,375 bupivakain enjekte edilerek blok gerçekleştirildi. İnterfasiyal blokta ise adduktor longus ve brevis kasları arasındaki anterior obturator sinir dalı, adduktor brevis ve magnus kasları arasındaki posterior obturator sinir dalı için ayrı ayrı 10 ml %0,375 bupivakain enjekte edildi. İki teknik arasında adduktor kas spazmı (evre I-IV), komplikasyonlar, iğne giriş sayısı, anestezi ve cerrahi süresi karşılaştırıldı. Bulgular: Grup I'in yaş ortalaması 69,2 ± 5,6 yıl, grup II'nin yaş ortalaması ise 66,2 ± 6,9 yıl idi. Gruplar arasında yaş(p=0,071), ASA skoru(p=0,542) ve iğne giriş sayısı(p=0,814) açısından istatistiksel anlamlı farklılık izlenmedi. Grup I'in anestezi (p=0,048) ve cerrahi (p=0,035) süresi grup II'den uzundu. Grupların hiçbirinde vasküler ponksiyon, hematom veya mesane perforasyonu gibi komplikasyonlar izlenmedi. Grup I'in başarı oranı %86,7, grup II'nin başarı oranı ise %93,3 idi. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p=0,671). Grup I'de cerrahiye engel olan adduktor kas spazmı (evre IV) 4/30 hastada izlenirken, grup II'de 2/30 hastada izlendi. İki teknik arasında evre I (p=0,488), evre II (p=0,500), evre III (p=0,500) ve evre IV (p=0,671) adduktor kas spazmı sıklığı açısından farklılık yoktu. Sonuç: TUR-M için ultrason rehberliğinde gerçekleştirilen subpektineal veya interfasiyal yaklaşımla yapılan OSB hem güvenli hem de başarılı yöntemlerdir. Daha az lokal anestezik ile tek seferde gerçekleştirilen subpektineal teknik klasik interfasiyal tekniğe güçlü bir alternatif olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Obturator nerve block (ONB) is commonly used to prevent adductor muscle spasm during transurethral resection of bladder tumors (TUR-BT). With the technological advances in imaging, many ultrasound-guided ONB approaches have been reported, and these can be classified as distal or proximal techniques. In proximal blocks, it is possible to block the obturator nerves at once with a smaller amount of local anesthetics. On the other hand, in distal blocks the anterior and posterior obturator nerves are blocked separately, requiring more local anesthetic volume. The aim of this study is to compare the effectiveness of the proximal (subpectineal) and classical distal (interfacial) approaches on adductor muscle spasm in patients undergoing TUR-BT. Material and Methods: In this study, 60 patients aged 50–80 years were enrolled. Allocation of patients receiving either subpectineal (group I, n=30) and interfacial (group II, n=30) approach, was performed using a computer-based program. All nerve blocks were performed under ultrasound guidance. In the subpectineal block, a needle was inserted into the fascial interface plane between pectineus and obturator externus, then 10 ml %0.375 bupivacain was injected. However, 10 ml %0.375 bupivacain was injected between the adductor longus and adductor brevis muscles, and between the adductor brevis and adductor magnus muscles, separately in the interfacial block. Adductor muscle spasm (Grade I-IV), complications, number of attempts, duration of anesthesia and operation were compared in the two techniques. Results: The mean age of group I was 69.2 ± 5.6 years, and group II was 66.2 ± 6.9 years. Age, ASA score and number of attempts were similar between the groups. The duration of anesthesia (p=0.048) and operation (p=0.035) of group I was longer than group II. Complications including vascular puncture, hematoma, bladder perforation were not observed in both techniques. The success rate of group I was 86.7%, and the success rate of group II was 93.3%. There was found no statistically significant difference between the groups (p=0,671). The adductor spasm preventing surgery (grade IV) was observed in 4/30 patients in group I, and 2/30 patients in group II. The two techniques were similar for grade I (p=0.488), grade II (p=0.500), grade III (p=0.500) and grade IV (p=0.671) adductor muscle spasm frequency. Conclusion: The ultrasound-guided subpectineal and interfacial techniques for ONB are both safe and successful techniques for TUR-BT. The subpectineal technique, which provides nerve block with less local anesthetics, may be a strong alternative to the classical interfacial technique.