İzmir ili bazı iç mekan süs bitkilerinde görülen fungal kök ve kök boğazı hastalıklarının saptanması üzerine araştırmalar
Research on the detection of fungal root and crown rot diseases in some indoor ornamental plants in İzmir province
- Tez No: 819681
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fungal patojenler, iç mekan süs bitkileri, kök ve kök boğazı hastalıkları, Fungal pathogens, indoor ornamental plants, root and crown rot diseases
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ziraat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fitopatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada İzmir çevresindeki iç mekan süs bitkisi üretim alanlarında yetiştiricilik açısından öneme sahip bitkilerde kök ve kök boğazı hastalıklarına sebep olan etmenlerin morfolojik tanısı çalışmalarının yapılması hedeflenmiştir. Bu amaçla süs bitkisi yetiştiriciliği yapılan Bayındır ve Urla ilçelerinden hastalık belirtisi göstermiş olan toplam 65 bitki örneği toplanmıştır. Elde edilen örnekler arasında 36 adet Pelargonium sp. (sardunya), 14 adet Primula vulgaris (çuha çiçeği), 6 adet Pelargonium sp. (sakız sardunya) ve 9 adet Cyclamen sp. (sıklamen) bitkisi bulunmaktadır. Yapılan izolasyonlar sonucu Bayındır'dan toplanan ve çoğunluğu oluşturan sardunya bitkisi örneklerinden, %71 Fusarium spp. , %71 Rhizoctonia spp., %47 oranında Cylindorcarpon spp. elde edilmiştir. Urla ilçesinden toplanan sardunya bitkisi örneklerinden elde edilen izolatlar ise, %33 Fusarium spp., %20 Rhizoctonia spp. ve %26 oranında Cylindrocarpon spp. olarak belirlenmiştir. Örnekleri alınan diğer süs bitkileri olan çuha çiçeği, sakız sardunya, sıklamen bitkisinden elde edilen izolatlar arasında da Fusarium spp., Rhizoctonia spp., Cylindorcarpon spp., Pythium spp., Macrophomina spp., Aspergillus spp., Alternaria spp., Myrothecium spp., Pestalotia spp. Ulocladium spp. ve Botrytis spp. yer almaktadır. Elde edilen izolatlar, morfolojik tanıları yapıldıktan sonra, patojenisite testine tabi tutulmuştur. Patojenisite testinde en virülent bulunan izolatlar, Fusarium spp.'ye ait F4 ve F12 izolatı ile Pythium spp.'ye ait P2 izolatı olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to carry out the diagnosis of the fungal pathogens causing root and crown rot diseases on indoor ornamental plants, which are important for cultivation in production areas in İzmir province. For this purpose, a total of 65 plant samples showing disease symptoms were collected from Bayındır and Urla districts where ornamental plants are grown. Among the collected samples, there were 36 Pelargonium sp. (Geranium), 14 Primula vulgaris (primrose), 6 Pelargonium sp. (Hanging geraniums) and 9 Cyclamen sp. (Cyclamen) ornamental plants. As a result of the isolation studies, the isolates obtained from the geranium plant samples collected from Bayındır constituting the majority were 71% Fusarium spp., 71% Rhizoctonia spp. and 47% Cylindorcarpon spp. The isolates obtained from geranium plant samples collected from Urla district were 33% Fusarium spp., 20% Rhizoctonia spp., and 26% Cylindrocarpon spp. have been determined. From other samples taken from ornamental plants such as primrose, hanging geraniums, and cyclamen, Fusarium spp., Rhizoctonia spp., Cylindorcarpon spp., Pythium spp., Macrophomina spp., Aspergillus spp., Alternaria spp., Myrothecium spp., Pestalotia spp., Ulocladium spp. and Botrytis spp. were isolated. After the morphological diagnosis of the isolates, the pathogenicity tests was carried out on test plants. The most virulent isolates in the pathogenicity tests were found the F4 and F12 isolate from Fusarium spp. and P2 isolate from Pythium spp.