Hizmet sözleşmesinde culpa ın contrahendo sorumluluğu
Culpa in contrahendo liability in the service contract
- Tez No: 819807
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AGAH KÜRŞAT KARAUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Hizmet Sözleşmesi, Sözleşme Görüşmeleri, Koruma Yükümlülükleri, Culpa In Contrahendo Sorumluluğu, Aday İşçi ve İşveren, Service Contract, Contract Negotiations, Protection Obligations, Culpa In Contrahendo Liability, Candidate Employee and Employer
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Taraflar bir sözleşme kurma düşüncesi ile bir araya gelerek bazı hususlarda görüşmeler yapmaktadır.Sözleşmenin kurulmasından önceki sözleşme görüşmeleri aşamasında, taraflar arasında meydana gelen sosyal temas nedeni ile bir güven ilişkisi oluşmakta ve bazı koruma yükümlülükleri doğmaktadır.Tarafların sözleşme görüşmeleri aşamasında birbirlerinin menfaatlerine zarar vermemesi ve birbirlerine karşı gerekli özeni göstermesi gerekmektedir.Tarafların sözleşme görüşmeleri aşamasında aralarında oluşan bu güven ilişkisini ve koruma yükümlülüklerini ihlal etmeleri culpa in contrahendo sorumluluğunu gündeme getirmektedir.Bu bakımdan hizmet sözleşmesi kurma amacı ile bir araya gelen aday işçi ve işveren arasında da sözleşme görüşmeleri aşamasında bazı koruma yükümlülükleri doğmaktadır. Bu çalışmanın birinci bölümünde culpa in contrahendo sorumluluğunun tanımı, hukuki niteliği, şartları ve sözleşme görüşmeleri aşamasında taraflar arasında meydana gelen koruma yükümlülüğü incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise hizmet sözleşmesinin tanımı,unsurları ve özellikleri genel olarak belirtildikten sonra hizmet sözleşmesinin kurulmasına yönelik yapılan sözleşme görüşmeleri aşamasında aday işçi ve işverenin birbirlerine karşı oluşan koruma yükümlülükleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The parties come together with the idea of establish a contract and negotiate on some issues. Due to the social contact between the parties at the stage of contract negotiations before the establishment of the contract, a trust relationship is formed and some protection obligations arise. The parties should not harm each other's interests and should show the necessary care towards each other at the stage of contract negotiations. The parties violation of this trust relationship and protection obligations during the contract negotiations brings up the culpa in contrahendo liability. In this respect, some protection obligations arise between the candidate employee and the employer, who come together to establish a service contract, at the stage of contract negotiations. In the first part of this study, the definition of culpa in contrahendo liability, its legal characteristics, conditions, and the arising protection obligation between the parties during the contract negotiations was examined. In the second part of the study, after the definition, elements, and legal characteristics of the service contract are stated in general, the protection obligations of the candidate employee and the employer against each other during the contract negotiations for the establishment of the service contract were examined.