Kadın konukevleri ve şiddet önleme ve izlememerkezleri'ne başvuran kadınların sosyodemografik özelliklerinin ve maruz kaldıkları şiddet özelliklerinin incelenmesi
Women's shelters and violence prevention and monitoringwomen who apply to the centerssociodemographic characteristics and exposureinvestigation of their violent characteristics
  1. Tez No: 838896
  2. Yazar: SEVİM ÖĞÜLMÜŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHMET KESKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kadına yönelik şiddet, kadın konukevleri, aile hekimliği, Violence against women, Women's shelter, Family medicine
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Kadına yönelik aile içi şiddet temel insan hakları ve özgürlüklerinin ihlali olup tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir toplumsal sorundur. Bu çalışma kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışma olup kadın konukevlerinde kalan kadınların sosyodemografik özelliklerinin ve maruz kaldıkları şiddet özelliklerinin incelenmesi, çocukluk çağı travma maruziyetlerinin araştırılarak, aile içi şiddetin nesiller arası aktarımının gösterilmesi ve problem çözme yöntemlerinin irdelenmesi amaçlanmıştır. Ankara, İstanbul ve İzmir'de 22 ayrı kadın konukevinde kalan 205 kadınla yüz yüze görüşmeler yapılarak 28 soruluk bir anket formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği ve Problem Çözme Envanteri uygulanmıştır. Sonuç olarak aile içi şiddete maruz kalan kadınların çocukluk çağında travmaya maruz kalma oranı %73,6 olarak bulunmuştur. Kadınların çocukluk döneminde anne-baba arasındaki şiddete şahit olma oranı %56,4 olarak bulunmuştur. Kadına yönelik şiddet hükümet, politikacılar, sosyal hizmet uzmanları, din adamları, eğiticiler ve halk sağlığı uzmanlarının kapsamlı, çok yönlü ve entegre yaklaşımlarıyla önlenebilir. Birinci basamak hekimi olan aile hekimleri kadına yönelik şiddetle ilgili risk faktörlerini bilmeli, eş şiddeti açısından risk altındaki kadınları erken tespit edebilmeli, gerekli sağlık hizmeti ve danışmanlık verebilmelidir.
Özet (Çeviri)
Intimate partner violence against women is a common human rights and public health problem both in our country and worlwide. In this cross-sectional and descriptive research we aimed to present sociodemographic properties, the related factors with IPV, history of childhood maltreatment, help-seeking behaviour and ability of problem solving of the women staying in shelters. We examined whether witnessing interparental physical violence was associated with IPV to identify whether IPV passes across generations in. Face-to-face interviews were conducted with 205 female residents of 22 women's shelters in Ankara, Istanbul and Izmir. Participitants were assessed using a 29- item questionnaire, Childhood Trauma Questionnaire, Problem Solving Envantory. In the conclusion of the study childhood trauma history rates of the women that exposed domestic violence was found to be %73,6. Women rates witnessing inter-parental physical violence was found to be %56,4. The prevention of VAW can be achieved through comprehensive, multifaceted, and integrated approaches that require joint efforts by the government, policy-makers, social workers, religious scholars, educationalists, and public health practitioners. Family physicians, being the first-line doctors and health care providers should be skilled in detecting the risk factors of IPV, recognizing women who are at risk for partner violence, and providing appropriate health services and guidance for women who are experiencing domestic violence.