Nesne ilişkilerinin yetişkin ayrılık anksiyetesi ve duygu düzenleme güçlüğü ile ilişkisi
The relationship of object relations with adult separation anxiety and emotion regulation difficulty
  1. Tez No: 819862
  2. Yazar: DİLAN DURMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYGÜL KAKIRMAN MOROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Nesne ilişkileri, yetişkin ayrılık anksiyetesi, duygu düzenleme güçlüğü, Object relations, adult separation anxiety, difficulty in emotion regulation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı, nesne ilişkilerinin yetişkin ayrılık anksiyetesi ve duygu düzenleme ‎güçlüğü ile arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bununla beraber belirtilen değişkenlerle ilişkili ‎olabileceği düşünülen yaş, cinsiyet, eğitim durumu, ailedeki boşanma öyküsü, ‎ebeveyn kayıp öyküsü gibi demografik özelliklerin etkisi de incelenmiştir. Çalışmanın ‎örneklemi 18-40 yaş aralığında 431 kişiden oluşmaktadır. Katılımcılardan Bell Nesne İlişkileri ‎ve Gerçeği Değerlendirme Ölçeği (BORRTI), Yetişkin Ayrılma Anksiyetesi Anketi, Duygu ‎Düzenleme Güçlüğü Ölçeği-Kısa Form (DDGÖ- Kısa Form) ve araştırmacı tarafından ‎hazırlanmış Sosyodemografik Bilgi Formu aracılığıyla veri toplanmıştır. Veriler IBM SPSS 24 ve Lisrel 8.8 programları ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre nesne ilişkilerinin ‎duygu düzenleme güçlükleri ve ayrılık anksiyetesi üzerinde anlamlı yordayıcılık etkisi olduğu ‎bulunmuştur. Nesne ilişkileri ve yetişkin ayrılık anksiyetesi arasındaki ilişkide duygu düzenleme güçlüğünün kısmi aracılık etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonuçları ‎mevcut literatür çerçevesinde tartışılarak yorumlanmıştır. ‎
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between object relations and adult separation anxiety and difficulties in emotion regulation. Additionally, the effect of demographic characteristics such as age, gender, educational status, family history of divorce, parental loss, which are thought to be related to the mentioned variables, was also examined. The sample of the study consists of 431 people between the ages of 18-40. Data of the study were collected from the participants through the Bell Object Relations and Truth Assessment Scale (BORRTI), Adult Separation Anxiety Questionnaire, Emotion Regulation Difficulty Scale-Short Form (DDQ-Short Form), and Sociodemographic Information Form prepared by the researcher. Data were analyzed with IBM SPSS 24 and Lisrel 8.8 programs. According to the results of the study, object relations were found to have a significant predictive effect on emotion regulation difficulties and separation anxiety. It was concluded that difficulties in emotion regulation partially mediated the relationship between object relations and adult separation anxiety. The results of the study were discussed and interpreted within the framework of the relevant literature.