Kurumsal sosyal sorumluluğun kurumsal itibara etkisinde entelektüel sermayenin aracı rolü
The mediating role of intellectual capital in the impact of corporate social responsibility on corporate reputation
- Tez No: 819867
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA METE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Kurumsal İtibar, Entellektüel Sermaye, Kurumsallaşma, Corporate Social Responsibility, Corporate Reputation, Intellectual Capital, Institutionalisation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu çalışmanın amacı, kurumsal itibar ile kurumsal sosyal sorumluluğun arasındaki ilişkide entelektüel sermaye boyutlarının aracılık etkisinin analizidir. Bu kapsamda, tezde veapları araştırılacak olan soruları; kurumsal sosyal sorumluluk ile entelektüel sermaye arasında istatistik anlamda ilişki varmıdır? Kurumsal sosyal sorumluluk ile kurumsal itibar arasında istatistik anlamda ilişki varmıdır? Entelektüel sermaye ile kurumsal itibar arsında istatistik anlamda ilişki varmıdır? Ve kurumsal sosyal sorumluluk ile kurumsal itibar arasındaki ilişkide entelektüel sermayenin aracı/arabulucu varmıdır? olarak sırlamak mümkündür. Kurumsal itibar, kurumsal sosyal sorumluluk ve entelektüel sermaye ile ilgili faaliyetlerde işletmelerin piyasada olan rekabette başarılı olması ne gibi avantajlar sağlayabilir, çalışanlara katkıları ne olur, ülke ekonomisi için negibi faydalar sağlayabilir konusunda anket verilerinden elde edilen bulgulara dayalı istatistikanalizlerir yapılarak ilgililerin yararına sunulmuştur. Bu araştırmanın evreni; İstanbul'da faaliyeti sürmekte olan devlet ve vakıf üniversitelerinin bünyesinde görevini sürdüren 40.317 akademik personeldir. Anket verilerine IBM SPSS 25.0 sürümü ve Amos 23.0 sürümü programı ile güvenilirlik analizleri, frekans analizleri, regresyon analizi ve anova analizi uygulanmıştır. Yapılan analizlerin sonrasında; Ekonomik Sorumluluk, Duygusal Çekicilik ve Kurumsal Çevre alt boyutları açısından cinsiyet grupları arasında; Finansal performans alt boyutu açısından medeni durum grupları arasında; Ekonomik Sorumluluk alt boyutu açısından yaş gruplarında; Yasal Sorumluluk alt boyutu açısından yaş gruplarında; Gönüllü Sorumluluk alt boyutu açısından yaş gruplarında; Yasal Sorumluluk alt boyutu açısından aylık geliri ,gelir giderden az grubunda; Gönüllü Sorumluluk alt boyutu açısından aylık geliri Gelir Giderden Az grubunda ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk ölçeği açısından aylık geliri Gelir Giderden az grubunda anlamlı farklılık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyse the mediating effect of intellectual capital dimensions on the relationship between corporate reputation and corporate social responsibility. In this context, the questions to be investigated in the thesis are; Is there a statistical relationship between corporate social responsibility and intellectual capital? Is there a statistical relationship between corporate social responsibility and corporate reputation? Is there a statistical relationship between intellectual capital and corporate reputation? And is there a mediator/mediator of intellectual capital in the relationship between corporate social responsibility and corporate reputation? In the activities related to corporate reputation, corporate social responsibility and intellectual capital, statistical analyses based on the findings obtained from the survey data on what advantages the enterprises can provide to be successful in the competition in the market, what are the contributions to the employees, and what benefits can be provided for the national economy are presented for the benefit of those concerned. The universe of this research; There are 40,317 academic staff working in the state and foundation universities operating in Istanbul. Reliability analysis, frequency analysis, regression analysis and anova analysis were applied to the survey data with IBM SPSS version 25.0 and Amos version 23.0 program.After the analyses, it was found that there were differences between gender groups in terms of Economic Responsibility, Emotional Attractivenes's and Corporate Environment sub-dimensions; between marital status groups in terms of Financial Performance sub-dimension; between Age Groups in terms of Economic Responsibility sub-dimension; between age groups in terms of Legal Responsibility sub-dimension; between age groups in terms of Voluntary Responsibility sub-dimension; between age groups in terms of Legal Responsibility sub-dimension; between age groups in terms of İncome Less Than Expenditure group; between age groups in terms of Income Less Than Expenditure group in terms of Voluntary Responsibility sub-dimension; and between age groups in terms of income less than expenditure group in terms of Legal Responsibility sub-dimension and In terms of Corporate Social Responsibility scale, a significant difference was found in the group whose monthly income was income less than expenses.