Kemik kanseri hastalarında psikolojik dayanıklılığın depresyon ve ölüm kaygısıyla ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship of psychological resilience with depression and death anxiety in bone cancer patients
  1. Tez No: 819891
  2. Yazar: DOĞU YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYGÜL KAKIRMAN MOROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kemik Kanseri, Depresyon, Psikolojik Dayanıklılık, Ölüm Kaygısı, Kanser hastaları, Kemik neoplazmları, Psikolojik ihtiyaçlar, Ölçekler, Bone Cancer, Depression, Resilience, Death Anxiety, Cancer patients, Bone neoplasms, Hardiness on psychological, Psychological needs, Scales
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında kemik kanseri hastalarında psikolojik dayanıklılığın depresyon ve ölüm kaygısı ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmadaki çalışma grubu, 18-25 yaş arasında kemik kanseri tanısı almış toplam 40 kişiden oluşmaktadır. Katılımcılara, bilgilendirilmiş onam formu ve demografik bilgi formu verilmiş olup ayrıca Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (YPDÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Türkçe Ölüm Kaygısı Ölçeği (TÖKÖ) uygulanıp, araştırma verileri elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, kemik kanseri tanısı almış katılımcılarımızın psikolojik dayanıklılık düzeyleri arttıkça depresyon düzeyi ve ölüm belirsizliği düzeyinin azaldığı görülmüştür. Araştırma bulguları ölüm kaygısı ile kanser hastası bireylerin metastaz gelişim durumları arasında anlamlı düzeyde bir fark olduğunu göstermiştir. Radyoterapi ve kemoterapi alma durumu ile hastaların ölüm kaygıları, depresyon ve psikolojik dayanıklılıkları arasında anlamlı bir fark bulunmadığını bu çalışma göstermiştir. Yanı sıra, araştırma bulguları göstermiştir ki daha önce psikolog veya psikiyatrist yardımı alma durumu ölüm kaygısı, depresyon ve psikolojik dayanıklılıkları arasında anlamlı bir fark bulunmadığını göstermiştir. Bu çalışmanın ışığında ve literatürdeki diğer çalışmalara bakılarak bu konuda daha detaylı araştırmaların yapılması kemik kanseri olan kişilerin ruhsal durumlarının daha iyi bir şekilde belirlenmesi ve psikolojik ihtiyaçlarının anlaşılması adına önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it was aimed to examine the relationship between psychological resilience and depression and death anxiety in bone cancer patients. The study group in the research consists of 40 people diagnosed with bone cancer between the ages of 18-25. Informed consent form and demographic information form were given to the participants, and the Adult Resilience Scale, Beck Depression Inventory and Turkish Death Anxiety Inventory were administered and research data were obtained. According to the results of the research, it was observed that as the psychological resilience levels of our participants diagnosed with bone cancer increased, the level of depression and death uncertainty decreased. Research findings showed that there is a significant difference between death anxiety and metastasis development status of cancer patients. This study showed that there was no significant difference between the status of receiving radiotherapy and chemotherapy and the death anxiety, depression and psychological resilience of the patients. In addition, the research findings showed that there was no significant difference between the status of receiving help from a psychologist or psychiatrist before, death anxiety, depression and resilience. In the light of this study and looking at other studies in the literature, it is important to conduct more detailed research on this subject in order to better determine the mental status of people with bone cancer and to understand their psychological needs.