The mobile gaming market: The current status and future compared to other gaming platforms
Mobil oyun pazarı: Mevcut konumu ve diğer oyun platformlarıyla karşılaştırmalı geleceği
  1. Tez No: 819905
  2. Yazar: SERTAÇ TINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AŞKIN DEMİRAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: Mobil Oyunlar, Oyun Platformları, PC Platformu, Konsol Platformu, Mobil Platform, Akıllı Telefonlar, Oyun Platformlarının Karşılaştırılması, Çip Krizi, COVID-19, Kripto Para Madenciliği, Mobile Platform, PC Platform, Console Platform, Game Platforms, Smartphones, Comparison of Gaming Platforms, COVID-19, Chip Crisis, Criptocurrency Mining
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Günümüzde akıllı telefonlar herkes için bir ihtiyaç haline gelmiştir. Küçük ya da büyük fark etmeksizin her yaştan insan kullanmaktadır. Bu sebeple diğer oyun platformlarına göre daha erişilebilirdir. Mobil oyun insanların gündelik hayatta eğlenerek kolayca zaman geçirebileceği bir platform haline gelmiştir. Aynı zamanda çağımızın en popüler oyun platformlarından biridir. Bu yüksek lisans tezi mobil oyunların önemli ölçüde gelişmesine sebebiyet veren olayların özellikle kripto para madenciliği, çip sorunu ve COVID-19 konularının gözlemlenmesini ve ileri gelecekte olabilecek mobil oyun sektörünün gelişimine dair bir öngörüde bulunabilmek için diğer oyun platformlarına kıyasla nasıl bir yol izlediği ya da izleyebileceği ile ilgili bilgiler içermektedir. Bu tezde değinilen konular oyun tasarımcılarına, geliştiricilere ve telefon üreticileri gibi pek çok kesime kendilerine uygun fikirler üretebilmek adına fayda sağlayacaktır. Tezin ilk kısmı, oyunların ortaya çıkmasını sağlayan mobil, PC ve konsol platformlarının nasıl bir gelişim yaşadığına ve bu olayların nasıl gerçekleştiğine dair özellikle kripto para madenciliği, çip sorunu ve COVID-19 konuları üzerinde durarak derinlemesine bir inceleme sunmaktadır. Tezin ampirik kısmı mobil, PC ve konsol platformlarının gelişimlerinin kripto para madenciliği, çip sorunu ve COVID-19 konularının etkisiyle yıllara göre meydana gelen farklılıklarını tablolarda verilen grafikler göz önünde bulundurularak yorumlanmasını içermektedir. Ayrıca ampirik kısım, şimdi ve gelecekte insanların mobil oyunlara olan tutumlarını incelemeyi ve analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu yapılacak inceleme ve analiz anket çalışması yardımıyla oluşturulmaktadır. Veri analizi tanımlayıcı bir şekilde yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, smartphones have become a necessity for everyone. It is used by people of all ages, regardless of whether they are children or the elderly. For this reason, it is more accessible than other gaming platforms. Mobile games have become a platform where people can spend time comfortably while having fun in daily life and it has also become one of the most popular gaming platforms of our time. This thesis contains information about observing events that led to the significant development of mobile games especially cryptocurrency mining, chip crisis and COVID-19. Also, the thesis contains information about how it may follow a path compared to other gaming platforms in order to make a prediction about the improvement of the mobile game industry in the future. The topics mentioned in this thesis will be useful for many people such as game designers, developers and phone manufacturers to produce ideas that are suitable for them. The first part of the thesis provides an in-depth analysis of how the mobile, PC and console platforms led to the emergence of games and how these events happened. The empirical part of the thesis includes the interpretation of the developments of mobile, PC and console platforms over the years with the effect of cryptocurrency mining, chip problem and COVID-19 taking into account the graphics given in the figures. In addition, the empirical part composed of a quantitative questionnaire about to examine and analyze people's attitudes towards mobile games now and in the future. The data analysis was done descriptively.