Oral çözelti hazırlamak için toz karışım içerisindeki glukoz ilgili bileşikler tayini için kırılma indisi dedektörü yöntemi ile yeni bir HPLC metodunun geliştirilmesi ve doğrulanması
Development and validation of a new HPLC method with refractive index detector method for the determination of glucose-related compounds in powder mixture for preparation of oral solution
- Tez No: 819935
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ KOCAOBA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Glukoz, HPLC-RID, Glukoz impüriteleri (safsızlıkları), Metot validasyon, Metot geliştirme, Glucose, HPLC-RID, Glucose impurities, Method validation, Method development
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Ulusal ve uluslararası kılavuzlar ilaçların nihai kullanıcı olan hastaya, istenen kalite, etkililik ve güvenlilikle ulaşması gerekliliği üzerine yayımlanmaktadırlar. Aynı kalitede ürün üretmenin sürekliliğinin sağlanabilmesi ise ilaç endüstrisi için yaşamsal öneme sahip bir faaliyettir. Üretim işleminin tutarlılığını gösteren miktar tayini, içerik tekdüzeliği, safsızlıkların belirlenmesi, nem ve çözünme hızı gibi ürüne özel spesifikasyonlar tüketici sağlığı açısından son derece önemlidir. Spesifikasyon, analitik prosedürlere referanslar ve açıklanan testler için sayısal sınırlar, aralıklar veya diğer kriterler olan uygun kabul kriterleri olarak tanımlanır. Yukarıda belirtilen hususlar, yüksek kaliteli ilaç maddelerinin ve ilaç ürünlerinin tutarlı bir şekilde üretilmesini sağlamak için gerekli olan parametrelerdir. Bu yaklaşım kapsamında bazı ürünlerde ilaç etkin maddesi olarak glukoz miktarının ve safsızlıkların kontrol edilmesi için şekerlerin belirlenmesinde kullanılan polarimetrik ve kimyasal yöntemler gibi geleneksel yaklaşımlar yeterli olmadığı tespit edilmiş ve yeni bir yöntem geliştirilmiştir. Yapılan literatür araştırmalarında, glukoz ve tuz yapılarını bir arada bulunduran farmasötik ürünlerde glukoz ve safsızlıklarının tayin edilmesine yönelik çalışmaların eksikliği tespit edilmiştir. Bu nedenle, yüksek konsantrasyonda tuz içeren farmasötik ürünlerde glukoz ve glukoz safsızlıklarının belirlenebilmesi ve miktarlarının tayin edilebilmesi için uygun bir analitik yöntemin geliştirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Çalışmamızda tuz ve glukoz safsızlıkları arasındaki girişimler nedeniyle ön saflaştırma işlemleri incelenmiş ve geleneksel yöntemlerin aksine daha seçici ve güvenilir sonuçlar veren Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) tekniğinden faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
National and international guidelines are published on the requirement that drugs reach the end user patient with the desired quality, efficacy and safety. Ensuring the continuity of producing products with the same quality is vital for the pharmaceutical industry. Product-specific specifications such as assay, content uniformity, determination of impurities, water content, and dissolution rate, which indicate the consistency of the production process, are extremely important from the point of view of consumer health. The specification is defined as references to analytical procedures and appropriate acceptance criteria that are numerical limits, ranges, or other criteria for the tests described. The above-mentioned aspects are essential parameters to ensure the consistent production of high-quality drug substances and drug products. Within the scope of this approach, it has been determined that traditional approaches such as polarimetric and chemical methods used in determining sugars are insufficient to control the amount and impurities of glucose as an active ingredient in some drug products, and a new method has been developed. In the literature search, it was specified that there is no studies on the determination of glucose and its impurities in pharmaceutical products that contain glucose and salt structures together. Therefore, there is a need to develop an appropriate analytical method for the determination of glucose, its impurities, and assay in pharmaceutical products containing high concentrations of salt. In our study, pre-purification processes were investigated due to interferences between salt and glucose impurities. The High-Performance Liquid Chromatography technique was used, giving more selective and reliable results, unlike traditional methods.