Halluks valgusu olan bireylerde parmak ayırıcı ortezi ile dinamik ortezin plantar basınç ve halluks valgus açısına etkisinin incelenmesi
- Tez No: 819965
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SENA ÖZDEMİR GÖRGÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Dinamik ortez, halluks valgus, halluks valgus açısı, parmak ayırıcı ortez, plantar basınç analizi, Dynamic orthosis, hallux valgus, hallux valgus angle, plantar pressure analysis, toe separator orthosis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortez-Protez Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Halluks valgus (HV), birinci metatarsın mediale yönelmesi, başparmağın laterale deviasyonu ve pronasyonu ile görülen üç düzlemli, ağrılı ve yaygın olarak görülen bir ayak deformitesidir. Halluks valgus deformitesinin şiddetindeki artışla beraber ayağın görünümünden memnuniyetsizlik, bunyon ve ağrıdan dolayı ayakkabı seçme güçlüğü, yürümede zorluk ve buna bağlı olarak günlük aktivitelerde kısıtlılık gibi sorunlar bireylerin fonksiyonel düzeyleri ve yaşam kaliteleri olumsuz etkilenmektedir. Bu çalışmanın amacı, halluks valguslu bireylerde parmak ayırıcı ortez ile dinamik ortez kullanımının halluks valgus açısı ve plantar basınç üzerindeki etkisini karşılaştırmaktır. Çalışmaya 30 (28 kadın / 2 erkek) halluks valgusu olan bireyler dahil edilmiştir. Katılımcılar randomize olacak şekilde parmak ayırıcı ortez (n=15) ve dinamik ortez (n=15) kullanan iki gruba ayrılmıştır. İlk ve 1 ay sonraki son değerlendirmelerde; plantar basınç değerlendirmesinde Sensor Medica (İtalya) cihazı ve cihaz ile uyumlu Free Step yazılımı, yaşam kalitesi değerlendirmesinde; Amerikan Ortopedik Ayak-Ayak Bileği Derneği-Halluks MTF-İF Skalası (AOFAS-MTF-İF), Ayak Fonksiyon İndeksi (AFİ), Manchester-Oxford Ayak Anketi (MOXFQ) klinik ölçümlemeleri ve ek olarak son değerlendirmede ortez memnuniyetinin değerlendirilmesi kullanılmıştır. Dinamik ortez grubunda plantar basınç analizinde sağ arka ayak yüklenme, sol ön ve arka ayak ağırlık oranı yüzdelerinde, sağ ayak total ortalama basınç ölçümünde ve AOFAS-MTF-İF, AFİ ve MOXFQ değerlendirmelerinde parmak ayırıcı ortez grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı değişimler bulunmuştur. Sonuç olarak, dinamik ortezin halluks valguslu bireylerde plantar basınç analizini etkilediği ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesinde olumlu etkisi olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Hallux valgus (HV) is a triplane, painful and common foot deformity, which is seen with medial orientation of the first metatarsal, lateral deviation and pronation of the big toe. Due to the increase in the severity of hallux valgus deformity, dissatisfaction with the appearance of the foot, difficulty choosing shoes due to bunions and pain, difficulty walking and accordingly, restriction in daily activities, the functional levels and health-related quality of life of individuals are negatively affected. The aim of this study is to compare the effect of using toe separator orthosis and dynamic orthosis on hallux valgus angle and plantar pressure in individuals with hallux valgus. The study included 30 (28 females/2 males) individuals with hallux valgus. Participants were randomly divided into two groups, using toe separator orthosis (n=15) and dynamic orthosis (n=15). In the first and 1 month later evaluations; Sensor Medica (Italy) device in plantar pressure evaluation and Free Step software compatible with the device, in quality of life evaluation; Clinical measurements of the American Orthopedic Foot-Ankle Society-Hallux MTF-IF Scale (AOFAS-MTF-IF), Foot Function Index (AFI), Manchester-Oxford Foot Questionnaire (MOXFQ), and additionally the evaluation of orthosis satisfaction in the final assessment were used. Statistically significant changes were found in plantar pressure analysis in the dynamic orthosis group compared to the toe separator orthosis group in the right hind foot loading, left front and hind foot weight ratio percentages, right foot total mean pressure measurement and AOFAS-MTF-IF, FFI and MOXFQ evaluations. In conclusion, it is seen that dynamic orthosis affects plantar pressure analysis and has a positive effect on the evaluation of the quality of life in individuals with hallux valgus.