Endokannabinoidlerin uterus düz kas yanıtları üzerine etkisi
Effect of endocannabinoids on uterine smooth muscle responses
  1. Tez No: 819973
  2. Yazar: OĞUZHAN KORKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHAL AKTUNA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Uterus, endokannabinoid, anandamid, sıçan, in vitro, Uterus, endocannabinoid, anandamide, rat, in vitro
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Endokannabinoidlerin santral ve periferik etkileri ile etki mekanizmalarının incelendiği pek çok çalışma mevcut olup, kardiyovasküler, gastrointestinal, genitoüriner sistem düz kaslarında endojen bir kannabinoid olan anandamid (AEA) aracılı etkiler araştırılmıştır (10-12, 33). AEA'in çeşitli düz kas yapıları üzerinde kannabinoid reseptörleri aracılıyla ve farklı mekanizmalarla gevşeme yanıtı oluşturduğu belirtilmiştir (10-12, 33). Bu çalışmada izole sıçan uterus düz kas preparatlarında AEA'in; spontan kontraksiyonlar üzerine olan etkisini, uterus düz kas dokusunun parasempatik, sempatik uyarımlara ve endojen mediyatörlere verdiği yanıtlar üzerine etkilerini inceledik. Uterus düz kasında spontan kontraksiyonların gerimi, gücü üzerinde AEA'in (10-7,10-6,10-5 M ) bir etkisi yokken, sıklığını arttırdığı gözlendi. Ortamda AEA (10-7-10-5 M) varlığında OT (10-10-10-5 M), ACh (10-8-10-4 M) ve ET-1 (10-11-10-8 M) uygulanması ile konsantrasyon bağımlı kasılma yanıtları elde edildi. İsop (10-10-10-5 M) ve RTD (10-10-10-5 M) uygulanması ise konsantrasyon bağımlı gevşeme yanıtı oluşturdu. AEA 10-7 M varlığında OT uygulandığında oluşan spontan kontraksiyonların gücünün ve sıklığının artığı, AEA 10-5 M varlığında ise sıklığının azaldığı görüldü. AEA'in ACh bağımlı yanıtlar üzerinde konsantrasyon bağımlı etki gösterdiği ve 10-7 M konsantrasyonda kasılmanın gücünü ,sıklığını arttırdığı tespit edildi. AEA varlığında ET-1 aracılı kasılmaların gücü artarken, sıklığı değişmedi. AEA İsop, β adrenoseptör gevşeme yanıtlarını anlamlı olarak değiştirmezken, yüksek konsantrasyonlarında sıklığını değiştirmeksizin kasılmanın gücünü azalttığı görüldü. AEA'in konsantrasyon bağımlı olarak RTD, β2 adrenoseptör agonisti, aracılı gevşetici etkiyi değiştirdiği, kasılmanın gücünü ve sıklığını azalttığı görüldü. Elde edilen veriler uterus düz kas fonksiyonları üzerinde AEA'in farklı etkileri olabileceğini ve konsantrasyon bağımlı olarak bu etkilerin değişebileceğini düşündürdü. Bu etkilerin mekanizmaları ile birlikte aydınlatılabilmesi için daha ileri çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
The central and peripheral effects of endocannabinoids and also their mechanism of effects has been investigated in many studies (10-12,33). Anandamide (AEA), an endogenous cannabinoid, mediated effects on smooth muscles originating from cardiovascular, gastrointestinal and genitourinary systems has been the subject of many studies (10-12, 33). In this study, we evaluated the effects of AEA on spontaneous contractions of isolated uterine smooth muscle besides its effects on uterine responses to the parasympathetic and sympathetic stimuli and to the endogenous mediators like oxytocin (OT) and endothelin 1 (ET-1). AEA (10-7, 10-6, 10-5 M) had no effect on the tension and strenght of the spontaneous contractions while it increased the frequency. OT (10-10, 10-5 M), ACh (10-8, 10-4 M) and ET-1 (10-11, 10-8 M) induced concentration-dependent contractions while İsop (10-10, 10-5 M) and RTD (10-10, 10-5 M) induced concentration-dependent relaxations. AEA (10-7 M) increased the maximum tension and AUC of OT and ACh induced contractions. It was also observed that AEA (10-7 M) increased the frequency of ACh indused spontaneous contractions. When relaxation responses were taken into consideration AEA affected β receptor induced responses in a concentration dependent manner. Especially AEA (10-5 M) increased the β2 mediated decreases in the frequency of spontaneous contractions. According to the results of our study, AEA may affect the uterine responses to several agonists, including the contracting and relaxing agents. However to clarify these effects further studies are needed. Especially with different concentrations of AEA and also with another solvent other than ethanol. It is also important to show the effects on uterine preparations in different periods of the menstrual cycle and also on pregnant uterus.