Teizm-ateizm bağlamında Çoklu Evrenler Teorisi -Klaas J. Kraay örneği-
The Theory of Multiverse in the context of theism-ateism -Klaas J. Kraay sample-
- Tez No: 820155
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Evrenler, Teizm, Ateizm, Teistik Çoklu Evren, Klaas J. Kraay, Multiverses, Theism, Atheism, Theistical Multiverse, Klaas J. Kraay
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Tez, giriş ve iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında çoklu evrenler teorisine ilişkin genel bir bilgi verildikten sonra, çoklu evrenler teorinsin hem din-bilim ilişkisi çerçevesinde hem de teizm ve ateizmle ilişkisine kısaca değinilmiştir. Birinci bölümde, çoklu evrenler teorinsin mahiyeti ve çoklu evren kavramının tarihsel süreçte aldığı yol izah edilmiş ve bazı farklı teorilerle çoklu evrenler teorisinin benzer ve farklılıkları izah edilerek ateizm ve teizm ile çoklu evrenler teorisinin ilişkisine ve özellikle teizm ile tasarım ilişkisine değinilmiştir. İkinci bölümde, Klaas J. Kraay'in çoklu evrenler teorisi kapsamında getirdiği teistik izah ayrıntılı olarak izah edilmiş; bir çoklu evrenin yaratılması için tanrının nasıl bir seçim yaptığı, bu seçimi yaparken hangi seçenekler arasından seçim yaptığı ve bu seçim sonucunda bu evreni nasıl meydana getirdiğini izah edilmeye çalışılmıştır. Sonuç bölümünde ele alınan meseleler neticesinde varılan sonuçlar üzerinden konuya ilişkin genel bir açıklama getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of an introduction, two main bodies and a conclusion. In the introduction part general information about the multiverse theory is given and the multiverse theory is briefly mentioned in respect to religion-science relation and theism-atheism relation. In the first part of the main body the historical survey of the multiverse theory is provided and the nature of the theory is presented. Also by explaining the similarities and distinctions between some different theories and the multiverse theory, the relation between atheism-theism and the multiverse theory and especially between theism and design is addressed to. In the second part of the main body, the theistic explanation Klaas J. Kraay has provided with regard to the multiverse theory is explained in detail; that is how God makes a choice to create a multiverse, which alternatives He has while making that choice and how He creates this universe as a result of that choice is tried to be indicated. In the conclusion part, a general explanation is provided about the subject on the basis of the results reached by the matters reviewed.