Yenidoğan döneminde akut böbrek hasarı geçirmiş olan hastaların uzun dönem izlemi
Long term follow-up of patients with acute kidney injury in neonatal period
- Tez No: 452973
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DÜZOVA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Long term follow-up, acute kidney injury, neonate, hypertension, hyperfiltration, microalbuminuria, ACR, ambulatory blood pressure measurement
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma böbrek fonksiyonlarında ?ani ve devam eden? bozulma olarak tanımlanan akut böbrek hasarı (ABH) geçiren yenidoğanların 2-12 yıl sonraki durumunu değerlendirmek, renal hasar yönünden araştırmak ve renal hasar için risk faktörlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla (01.01.2000-31.12.2009 arasında) yenidoğan döneminde ABH geçiren hastalar 2-12 yıl sonra değerlendirilmiştir. İdrar çıkışında azalma, oligo-anüri, serum kreatinin düzeyinin ilk üç gün 1,5 mg/dl, üçüncü günden sonra 0,7 mg/dl'nin üzerinde olması veya serum kreatinin düzeyinin 48 saat içinde %25 ve üzerinde artış göstermesi ölçütlerinden en az birisini karşılayan hastalar araştırmaya dahil edildi; 360 hastanın ailelerine davet mektubu gönderildi ve 106 hasta (%29) değerlendirmeyi kabul etti. Çalışma kapsamında bu hastaların ilk olarak yenidoğan ve ABH dönemleri incelenmiştir. Hastaların değerlendirme döneminde ise mevcut klinik durum (kronik hastalıklar, kullanmakta olduğu ilaçlar, hastaneye yatış sayısı ve nedenleri), aile özellikleri değerlendirildi, fizik muayene (tam sistemik muayene, vücut ağırlığı, boy, vücut kitle indeksi, beslenme durumu, kan basıncı ölçümü), laboratuvar çalışmaları, ACR (idrarda mikroalbümin/kreatinin oranı), renal ultrasonografi (US), renal Doppler US, ambulatuar kan basıncı ölçümü (AKBÖ) yapıldı. Değerlendirme anında hastaların ortalama yaşı 6,78±2,9 yıldı; 59 hastanın (%55,6) kronik hastalığı olduğu, 32 hastanın (%30,2) düzenli ilaç kullandığı, 47 hastanın (%44,3) hastaneye yatış öyküsünün olduğu öğrenildi; ortalama glomerüler filtrasyon hızı (GFH) 152,49 ±29,5 ml/dk/1.73m2 (92,81 -245,54 ml/dk/1.73m2 ) idi; GFH 38 hastada (%35,8) >160 ml/dk/1.73 m2, 13 hastada (%12) >187 ml/dk/1.73 m2 idi; 10 hastada (%9,8) ofis kan basıncı ölçümü ile hipertansiyon, 27 hastada (%26,5) mikroalbüminüri, 12 hastada (%11,3) tübüler fonksiyon bozukluğu, 6 hastada (%16,6) AKBÖ ile hipertansiyon ve 20 hastada (%54) AKBÖ ile ?nondipping? fenomeni saptandı. Kızlarda mikroalbüminüri (sırasıyla %43,9 ve %14,8; p: 0,002), 2-6 yaş arasında hiperfiltrasyon (sırasıyla %47,8 ve %.26,7; p: 0,041), konjenital kalp hastalığı olanlarda hiperfiltrasyon (sırasıyla %33,3 ve %9,6; p: 0,039) daha sıktı. Altmış hastada (%56,6) renal hasar göstergelerinden [mikroalbüminüri, hipertansiyon, hiperfiltrasyon (GFH >160 ml/dk/1.73 m2)] en az biri; 14 hastada(%13,2) ise ikisi vardı. Yenidoğan döneminde ABH geçiren hastalarda yaşamın sonraki yıllarında renal hasar görülme riski yüksektir; bu hastaların rutin değerlendirmelere ek olarak ACR tayini ve AKBÖ ile değerlendirilmeleri renal hasarın erken tanısı için yararlı olabilir.Anahtar kelime: Uzun dönem izlem, akut böbrek hasarı, yenidoğan, hipertansiyon, hiperfiltrasyon, mikroalbüminüri, ACR, ambulatuar kan basıncı ölçümü
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to evaluate long term effects of acute kidney injury (AKI) in neonatal period, and to determine the risk factors for renal injury. Inclusion criteria were as follows: oligo-anuria or plasma creatinine >1.5 mg/dl during first three postnatal days or >0.7 mg/dl after third postnatal day or ?%25 increase in plasma creatinine within 48 hours during hospitalization in neonatal period. Three hundred sixty children who had AKI during neonatal period (between 01.01.2000-31.12.2009) and survived to hospital discharge were invited; 106 of them accepted to participate. Patients? characteristics, features during AKI, medical records (chronic diseases, using medicine, number of hospitalization and indication of hospitalizatoin) during follow-up were recorded; a physical examination including body weight, height, body mass index, casual blood pressure (BP) measurement was performed; laboratory studies included ACR (urine microalbumin/creatinine ratio), renal ultrasonography, renal Doppler ultrasonography, ambulatory blood pressure measurements (ABPM). The mean age on evaluation was 6.78±2.9 years; 59 patients (55.6%) had chronic disease, 32 patients (30.2%) were on medication, 47 patients (44.3%) had a history of hospitalization after discharge. The mean glomerular filtration rate (GFR, based on Schwartz formula) was 152.49±29.5 ml/min/1.73 m2; 38 patients (35.8%) had a GFR >160 ml/min/1.73 m2, and 13 patients (12%) had a GFR >187 ml/min/1.73 m2. Ten patients (9.8%) had hypertension based on casual BP, 27 patients (26.5%) had microalbuminuria, 12 patients (11.3%) had tubular function impairment, 6 patients (%16,6) had hypertension with ABPM and 20 patients (54%) were non-dipper. Microalbuminuria was more frequent in girls (43.9% versus 14.8%; p: 0.002), hyperfiltration was more frequent in 2-6 years (47.8% versus 26.7%; p: 0.041), hyperfiltration was more frequent in patient with congenital heart disease (33.3% versus 9.6%; p: 0.039) was more frequent. Sixty patients (56.6%) had at least one sign of renal injury [microalbuminuria, hypertension, hyperfiltration (GFR >160 ml/min/1.73 m2)] and 14 patients (13.2%) had at least two signs of renal injury. The risk for renal injury in patient who had AKI in neonatal period is high; duringviifollow-up of these patients, ACR measurement and ABPM may be valuable tools for early diagnosis of renal injury