Shamanism or Shamanisms, a comparative approach toward Siberian Shamanism
Şamanizm mi, Şamanizm'ler mi, Sibirya Şamanizm'ine mukayeseli bir bakış açısı
- Tez No: 820449
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TAŞAĞIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Siberia, Paleo Siberia, Neo Siberia, Shamanism, Sibirya, Paleo Sibirya, Neo Sibirya, Şamanizm
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Shamanism has been considered as a singular phenomenon in most of the studies carried out about Shamanism so far, and it has not been taken into consideration that there are different types of Shamanism. Shamanist beliefs, which were developed in a very large region such as Siberia, were divided into different branches as a result of different social, cultural and political effects in Siberia, and led to the emergence of Shamanist practices called Paleo-Siberian Shamanism and Neo-Siberian Shamanism. The thesis will examine Siberian Shamanism in a comparative way, starting from the concepts of Paleo Siberia and Neo Siberia, and will reveal the necessity of mentioning Shamanism as plural rather than singular. Considering the fact that Siberia is a very wide geographical region, the subject of the study will be limited to three Paleo Siberian and three Neo Siberian groups.
Özet (Çeviri)
Bugüne kadar Şamanizm ile alakalı yapılan tetkiklerin çoğunda Şamanizm tekil bir olgu olarak ele alınmış olunup farklı özelliklere sahip Şamanizm türleri olduğu hususu çok fazla göz önünde bulundurulmamıştır. Sibirya gibi çok geniş bir bölgede inkişaf eden Şamanist inançlar bütünü Sibirya'daki farklı içtimai, kültürel ve politik etkiler neticesinde kendi içerisinde farklı kollara bölünüp, Paleo-Sibirya Şamanizmi ve Neo-Sibirya Şamanizmi olarak adlandırılan Şamanist pratiklerin zuhuruna yol açmıştır. İlgili tez Paleo Sibirya ve Neo Sibirya kavramlarından yola çıkıp Sibirya Şamanizmin'i mukayeseli bir tetkike tabi tutacak olup, Şamanizm'den tekil olarak değil çoğul olarak Şamanizm'ler olarak bahsedilmesi gerekliliğini ortaya koyacaktır. Sibirya'nın çok geniş bir coğrafi bölge olduğu gerçeğinden hareketle tetkik konusu üç Paleo Sibirya'lı ve üç de Neo Sibirya'lı halka sınırlı tutulacaktır.