Toplanabilme teorisi ve uygulamaları
Summability theory and its applications
  1. Tez No: 820639
  2. Yazar: MEHMET ÖNER ŞAKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ÖZARSLAN, PROF. DR. XHEVAT Z. KRASNIQI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Konveks dizi, Quasi monoton dizi, Riesz ortalaması, Mutlak matris toplanabilme, Fourier serileri, L_1 yakınsama, Dirichlet çekirdeği, Fejer toplamı, Convex sequence, Quasi monotone sequence, Riesz mean, Absolute matrix summability, Fourier series, L_1 convergence, Dirichlet kernel, Fejer sum
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tez yedi bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, problem durumu, tezin amacı ve öneminden bahsedilmiştir. Ayrıca, tez boyunca gerekli olan bazı temel tanımlara, teoremlere ve lemmalara değinilmiştir. İkinci bölümde, tezde kullanılan yöntemlere, kaynaklara ve çizim programına dair bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde, (ф,δ)-monoton diziler kullanılarak sırasıyla |N ̅,p_n |_k, |D,p_n |_k ve |D,p_n;γ|_k toplanabilme metotlarına ilişkin üç teorem ispatlanmıştır. Dördüncü bölümde, δ-quasi monoton diziler kullanılarak sonsuz serilerin ϕ-|D,p_n |_k ve ϕ-|D,γ|_k toplanabilmesi üzerine iki teorem ispatlanmıştır Beşinci bölümde, δ-quasi monoton ve (ф,δ)-monoton dizilerin genel |D,p_n,β;γ|_k metodu ile alakalı iki teorem ispatlanmıştır. Ayrıca bir uygulaması verilmiştir. Altıncı bölümde, (N ̅,p_n) ortalaması kullanılarak quasi monoton katsayılı Fourier serilerinin L_1 normuna göre yakınsaması üzerine bir teorem ispatlanıp bir örnek verilmiştir. Son olarak, yedinci bölümde ise çalışmamızla ilgili sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis consists of seven sections. In the first section, the problem situation, purpose and significance of the thesis are mentioned. In addition, some basis definitions, theorems and lemmas that are necessary throughout the thesis are mentioned. In the second section, information about the methods, resources and drawing program used in the thesis are given. In the third section, by using (ф,δ)- monotone sequences, three theorems regarding |N ̅,p_n |_k, |D,p_n |_k and |D,p_n;γ|_k summability methods are proved, respectively. In the fourth section, by using δ-quasi monotone sequences, two theorems about ϕ-|D,p_n |_k and ϕ-|D,γ|_k summability of infinite series are proved. In the fifth section, two theorems related to the general |D,p_n,β;γ|_k method of δ-quasi monotone and (ф,δ)-monotone sequences are proved. Also, its application is given. In the sixth section, using the (N ̅,p_n) mean, a theorem regarding to the converge of the Fourier series with quasi monotone coefficients with respect to the L_1 norm is proved and an example is given. Lastly, in the seventh section, the results and suggestions related the our study are expressed.