Kütahya Vilayet Gazetesi'nde halk bilimi unsurları
The folklore elements in the Kütahya Newspaper
  1. Tez No: 820815
  2. Yazar: SENEM DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜNİRE BAYSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edebiyat, Gazete, Halk Bilimi, Kütahya Vilayet Gazetesi, Makale, Literature, Newspaper, Folklore, Kütahya Provincial Newspaper, Article
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Kütahya Vilayet Gazetesi 29 Ekim 1925 tarihinde Kütahya Mecmuası adı ile yayın hayatına başlamıştır. Kütahya Vilayet Gazetesi 1925-1930 yılları arasında“Kütahya Mecmuası”, 1930-1947 yılları arasında“Kütahya Vilayet Gazetesi”, 1947-1954 yılları arası“Kütahya İl Gazetesi”, 29 Ekim 1965-21 Ocak 1966 yılları arasında“Kütahya Valilik Yayın Organıdır Amacı: Eğitim-Kalkınma-Haberleşme”, 21 Ocak 1966-1975 yıllarında ise“Kütahya Vilayet Gazetesi”adı ile yayın hayatından çekilmiştir. Kütahya Vilayet Gazetesi 1925 yılından itibaren isim değişiklikleri ile birçok yayın yaparak 31 Aralık 1975 tarihinde son sayısını çıkarıp yazılı basın tarihinin arşivinde yerini almıştır. Gazetenin kadrosunda Mustafa Hakkı Yeşil, Hamza Güner, Süleyman Güleryüz, Cevdet İzrap gibi isimler bulunmaktadır .Kütahya Vilayet Gazetesi'nde siyaset, edebiyat, sanat, tarih, coğrafya, iktisat, folklor gibi birçok alanda ilgili yazılar bulunmaktadır. Ayrıca sözlü kültür ürünlerine dair örnekler de yer almaktadır. Halkın yaşama biçimleri, adet ve inançları, eğlence şekilleri, kültüre dair mimari yapıların özellikleri, törenler, gelenek ve görenekler gibi birçok alana dair yazılara yer verilmiştir. Bu sebeple Kütahya Vilayet Gazetesi, halk bilimi incelemeleri bakımından kaynak oluşturmuştur. Yayınlandığı tarihler arasında halk bilimi konusunda yazılmış makaleler ele alınmıştır. Çalışmada Kütahya Vilayet Gazetesi'nde yer alan halk bilimi konulu makaleler ve bu yazılar hakkında bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Kütahya Provincial newspaper started its publication life on October 29, 1925 under the name of Kütahya magazine. Kütahya Provincial newspaper between 1925-1930 Kütahya Magazine, between 1930-1947 Kütahya Provincial newspaper, between 1947-1954 Kütahya Provincial Newspaper, between 29 October 1965-21 January 1966 Kütahya Governor's Publication Organ. Purpose: Education-Development-Communication. It was published under the name of Kütahya Provincial Newspaper on January 21, 1966-1975. Kütahya Provincial newspaper has made many publications with name changes since 1925 and has taken its place in the history of the printed press, with its last issue on 31 December 1975. The newspaper's staff includes names such as Mustafa Hakkı Yeşil, Hamza Güner, Süleyman Güleryüz, Cevdet İzrap. Kütahya Provincial newspaper contains articles on many fields such as politics, literature, art, history, geography, economics and folklore. There are also examples of oral culture products. There are articles on many fields such as the way of life of the people, their customs and beliefs, forms of entertainment, the characteristics of architectural structures related to culture, ceremonies, traditions and customs. For this reason, Kütahya Provincial newspaper has been a source for folklore studies. Among the publication dates, articles written on folklore were included. In the study, the articles on folklore in the Kütahya Provincial newspaper and information about these articles were given.