Yapraktan amino asit, fulvik asit ve alginik asit uygulamalarının fasulyede (Phaseolus vulgaris L.) agromorfolojik parametreler üzerine etkisi
The effect of leaves of amino acid, fulvic acid and alginic acid applications on agromorphological parameters in bean (Phaseolus vulgaris L.)
  1. Tez No: 820887
  2. Yazar: ABDULSELAM ÖTLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN UZUN, DOÇ. DR. HAMDİ ÖZAKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fasulye, Yaprak Gübrelemesi, Verim, Kayseri, Amino asit, Bean, Foliar Fertilization, Yield, Kayseri, Amino acid
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışma, Kayseri koşullarında yetiştirilen kuru fasulyenin verim ve verim parametreleri üzerine yapraktan uygulanan amino asit, fulvik asit ve alginik asidin etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma 2021 ve 2022 yetiştirme sezonlarında Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezine ait deneme arazisinde iki yıl süre ile yürütülmüştür. Deneme tesadüf bloklar deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak, sıra arası 45 cm, sıra üzeri 10 cm, ekim derinliği 5 cm, parsel arası 1 m, blok arası 1 m ve parsel uzunlu 3 m olacak şekilde yürütülmüştür. Denemede Göynük 98 fasulye çeşidi bitki materyali olarak kullanılmıştır. Araştırmada birinci ve ikinci yıllar birlikte incelendiğinde bitki boyu 57.20-72.27 cm, bitkide ana dal sayısı 1.73-2.27 adet/bitki, ilk bakla yüksekliği 20.97-26.93 cm, bakla sayısı 12.3-23.0 adet, bitkide tane sayısı 37.07-68.0 adet/bitki, baklada tane sayısı 2.87-3.87 adet/bakla ve tane verimi 319.77-634.64 kg/da arasında değişim göstermiştir. Tane verimi üzerine her iki yıl ve birleştirilmiş yılda gübre uygulamalarının etkisi istastistiksel olarak %1 seviyesinde önemli bulunmuştur. Bu bilgiler ışığında, amino asit, fulvik asit ve alginik asit dozları fasulyede verim ve verim parametrelerinde artış sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effects of foliar application of amino acids, fulvic acid and alginic acid on yield and yield parameters of dry beans grown in Kayseri conditions. The research was carried out for two years in the experimental land of Erciyes University Agricultural Research and Application Center in the 2021 and 2022 growing seasons. The experiment was carried out according to the randomized blocks design with three replications, with 45 cm row spacing, 10 cm row spacing, 5 cm planting depth, 1 m plot spacing, 1 m block spacing, and 3 m plot length. Göynük 98 bean cultivar was used as plant material in the experiment. When the first and second years are examined together in the study, the plant height is 57.20-72.27 cm, the number of main branches per plant is 1.73-2.27 units/plant, the first pod height is 20.97-26.93 cm, the number of pods is 12.3-23.0 units, the number of seeds per plant is 37.07-68.0 units/plant, The number of seeds per pod varied between 2.87-3.87 pieces/pod and the grain yield varied between 319.77-634.64 kg/da. The effect of fertilizer applications on grain yield in both years and the combined year was found to be statistically significant at the 1% level. According to this information, amino acid, fulvic acid and alginic acid doses increased yield and yield parameters in beans.