The impact of foreign direct investment on economic growth: Bangladesh perspective
Doğrudan yabancı yatırımın ekonomik büyüme üzerindeki etkisi: Bangladeş perspektifi
  1. Tez No: 820964
  2. Yazar: TASNİMA JAHAN SURAİYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırım, Ekonomik Büyüme, Ekonomik etki, Bangladeş, Foreign Direct Investment, Economic Growth, Economic impact, Bangladesh
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Doğrudan Yabancı Yatırımın (DYY) Bangladeş'in ekonomik kalkınması üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Teorik bakış açıları, DYY'nin ev sahibi ülkelerdeki ekonomik kalkınma üzerindeki etkilerini açıkladı ve ampirik analiz, DYY'nin ekonomik büyüme üzerindeki etkisini belirleyerek aralarındaki nedensel bağlantıyı göstermiştir. Bu tez, Bangladeş örneğinde DYY'nin etkisi üzerine birbiriyle ilişkili üç çalışmadan oluşmaktadır. İlk çalışma Ekonomik Büyüme Modelini keşfetmeyi amaçlamıştır, ikinci çalışma DYY senaryolarını tartıştı ve son çalışma, Ekonometrik Analiz kullanarak DYY'nin Bangladeş'teki 1973'ten 2022'ye kadar Ekonomik büyüme üzerindeki Etkisini incelemiştir. Bu çalışma, Otoregresif Dağıtılmış Gecikme (ARDL) yöntemini benimsemiştir. Hata Düzeltme Modeli'ne (ECM) göre kısa vadeden uzun vadeye doğru düşük bir hız ayarı vardır. ARDL limit testi, GSYİH ile DYY arasında uzun vadeli bir bağlantının varlığını göstermiştir. Uzun vadeli ARDL testi sonuçlarına göre, DYY'nin Bangladeş'in GSYİH'sı üzerinde uzun vadede negatif ve küçük bir etkisi vardır. Ancak Regresyon analizi sonuçları, DYY'nin ekonomik büyüme üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Bu sonuç, Bangladeş bağlamında Endojen teori argümanlarını desteklemediği sürece Bağımlılık teorisi ile tutarlıdır. Son olarak, Bangladeş için sonuç belirsizdir ve doğrudan yabancı yatırımın Bangladeş'in ekonomik büyümesinin önemli bir belirleyicisi olduğu kanıtlanmamıştır. Bu nedenle, çalışma, Bangladeş'in DYY'den yararlanma konusundaki özümseme kapasitesini iyileştirmek için bazı politika önerileri sunmuştur.
Özet (Çeviri)
The core objective of this study is to evaluate the impact of Foreign Direct Investment (FDI) on the economic development of Bangladesh. The theoretical viewpoints explained the effects of FDI on economic development in host countries, and empirical analysis identified the impact of FDI on economic growth, showing the causal link between them. The thesis consists of three correlated studies on the impact of FDI in case of Bangladesh. The first study aimed at exploring the economic growth pattern, the second study discussed the FDI scenarios and the final study examined the Impact of FDI on economic growth of Bangladesh from 1973 to 2022 by using econometric analyses. This study adopted the Autoregressive Distributed Lag (ARDL) method. According to the Error Correction Model (ECM), there is a low speed adjustment from the short run to the long run. The ARDL limits test demonstrated the existence of a long-run relationship between GDP and FDI. According to the Long term ARDL test results, FDI has a negative and insignificant impact on the GDP of Bangladesh in the long run. But the results of the regression analysis have shown that FDI has a favorable effect on economic growth. The ARDL result is consistent with the Dependency theory where it has not supported the Endogenous theory arguments in case of Bangladesh. Finally, the outcome is unclear for Bangladesh, and FDI has not been proven to be a significant determinant of Bangladesh's economic growth. Therefore, the study has rendered some policy recommendations to ameliorate the absorptive capacity of Bangladesh to exploit FDI.