Koroner anjiografi ve sglt-2 inhibitörü kullanım öyküsü olan hastalarda kontrast nefropati sıklığı
Frequency of contrast nephropathy in patients with a history of coronary angiography and sglt-2 inhibitor use
  1. Tez No: 820983
  2. Yazar: MUHAMMED ADIYAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN ÖRSÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetes mellitus, Kontrast Nefropati, Koroner anjiografi, SGLT-2 inhibitörleri, Contrast Induced Nephropathy, Coronary angiography, Diabetes mellitus, SGLT-2 inhibitors
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Kontrast ilişkili nefropati tanı veya tedavi amaçlı yapılan girişimlerde kullanılan intravenöz kontrast ajanlara bağlı olarak gelişen akut böbrek hasarı olarak tanımlanmıştır. Bu çalışmada daha önce kliniğimizde anjiografi yapılmış olan hastaların girişim öncesi ve girişim sonrası 48.saat kreatinin düzeylerinin karşılaştırmasını yaparak SGLT-2i'lerin böbrek fonksiyonlarına etkisini araştırmayı amaçladık. Bazal kreatinin seviyesi ile karşılaştırıldığında tüm hasta popülasyonunda (değişim oranı %6.22), SGLT-2'i alanlarda (değişim oranı %6.92) ve HbA1c düzeyi %6.4'ün üzerinde olanlarda (değişim oranı %6.56) 48.saat kreatin düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yükselmiştir (sırasıyla, p=0.006; p=0.032 ve p=0.008). HbA1c yüksekliğine göre gruplara tekrar bölününce HbA1c seviyesi düşük (≤%6.4) olan hastaların SGLT-2i alsa da almasa da bazal değerleri ile karşılaştırıldığında 48.saat kreatinin düzeyinde anlamlı yükselme olmamıştır. HbA1c seviyesi yüksek (≥%6.4) hastalarda ise SGLT-2i alan grupta kreatinin değerinde anlamlı artış olmuştur. Yaptığımız çalışmada SGLT-2i kullanımının KN üzerinde anlamlı bir artış yaratmadığı fakat kontrolsüz diyabeti olan hastalarda kreatinin progresyonunda anlamlı yükselmelere sebep olabileceği görüldü. Riskli hastaların belirlenmesi, yeterli hidrasyonun sağlanması, kullanılan kontrast miktarının azaltılması, işlem öncesi ve sonrası böbrek fonksiyonlarının yakın takibiyle bu ilaçların kullanımının güvenli olduğu düşünülebilir. Bu ilaçların KN ile ilgili fayda veya zararlarının tespitine yönelik daha geniş ölçekli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Contrast-induced nephropathy has been defined as acute kidney injury due to intravenous contrast agents used in diagnostic or therapeutic procedures. In this study, we aimed to investigate the effect of SGLT-2i on renal function by comparing creatinine levels before and 48 hours after the intervention in patients who had previously undergone angiography in our clinic. Compared with the baseline creatinine level, the 48th hour creatinine levels were statistically significantly increased in the entire patient population (change rate 6.22%), in those taking SGLT-2 (change rate 6.92%) and in those with HbA1c levels above 6.4% (change rate 6.56%) (p=0.006; p=0.032 and p=0.008, respectively). When re-divided into groups according to HbA1c levels, patients with low HbA1c levels (≤6.4%) did not have a significant increase in 48.hour creatinine levels compared with baseline values whether they received SGLT-2i or not. In patients with high HbA1c levels (≥6.4%), there was a significant increase in creatinine in the group receiving SGLT-2i. In our study, the use of SGLT-2i did not cause a significant increase in CN, but may cause significant increases in creatinine progression in patients with uncontrolled diabetes. Identification of high-risk patients, adequate hydration, reduction in the amount of contrast used, and close monitoring of renal function before and after the procedure may be considered safe. Further large-scale studies are needed to determine the benefits or harms of these drugs in CN.