Aterosklerotik kalp hastalığı ve/veya kronik böbrek hastalığı komorbiditeleri olan tip 2 diyabetes mellıtüs tanılı hastaların güncel kılavuzlar eşliğinde oral antidiyabetık kullanımının retrospektif olarak araştırılması
Retrospective analysis of oral antidiabetic drug utilization in patients with type 2 diabetes mellitus and comorbid atherosclerotic heart disease and/or chronic kidney disease in accordance with current guidelines
- Tez No: 966260
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZDEN ÖZDEMİR BAŞER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diyabetes Mellitus, SGLT-2 inhibitörleri, GLP-1 reseptör agonistleri, Kronik Böbrek Hastalığı, Aterosklerotik Kardiyovasküler Hastalık, Type 2 Diabetes Mellitus, SGLT-2 Inhibitors, GLP-1 Receptor Agonists, Chronic Kidney Disease, Atherosclerotic Cardiovascular Disease
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş ve Amaç: Tip 2 diyabetes mellitus (T2DM), dünya genelinde sıklığı giderek artan ve mikrovasküler ile makrovasküler komplikasyonlara yol açarak ciddi morbidite ve mortaliteye neden olan kronik bir hastalıktır. Güncel kılavuzlar, aterosklerotik kardiyovasküler hastalık (ASKH) ve/veya kronik böbrek hastalığı (KBH) bulunan T2DM hastalarında, kardiyo-renal koruyucu etkileri nedeniyle sodyum glukoz ko-transporter 2 (SGLT-2) inhibitörleri ve glukagon benzeri peptid-1 reseptör agonistleri (GLP-1 RA) tedaviye erken dönemde eklenmesini önermektedir. Bu çalışmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Endokrinoloji Polikliniğine başvuran, ASKH ve/veya KBH komorbiditesi olan T2DM tanılı hastalarda, güncel kılavuzlar doğrultusunda SGLT-2 inhibitörleri ve GLP-1 reseptör agonistlerinin kullanım durumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza, 01.01.2023 - 01.01.2024 tarihleri arasında Endokrinoloji Polikliniğine başvuran, 18 yaş ve üzeri, efor testi, koroner anjiografi, BT anjiyografi veya myokard sintigrafisi ile ASKH tanısı doğrulanmış ve/veya eGFR 15-60 mL/dk/1.73 m² arasında olan KBH tanılı 553 hastanın verileri hastane bilgi sisteminden taranarak çalışmaya dahil edilmiştir. eGFR >60 mL/dk/1.73 m² olan ve yalnızca proteinüri/mikroalbuminürisi bulunan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Hastaların demografik özellikleri, eşlik eden hastalıkları, laboratuvar değerleri, kullanılan antidiyabetik tedaviler, SGLT-2i ve GLP-1RA başlanmama veya tedavi sonlandırılma nedenleri incelenmiştir. Yılda ≥3 idrar yolu enfeksiyonu geçirilmesi sık idrar yolu enfeksiyonu olarak tanımlanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 27.0 programı kullanılarak yapılmış, sürekli değişkenler ortalama±standart sapma ve median (min-maks), kategorik değişkenler ise sayı ve yüzde ile ifade edilmiştir. Bulgular ve Sonuç: Çalışmaya alınan 553 hastanın %43,2'si SGLT-2 inhibitörü kullanırken, %4,2'si GLP-1 reseptör agonisti kullanmıştır. SGLT-2İ ve GLP-1 RA başlanmama nedenleri arasında en sık görülen neden %3,4 ile sık idrar yolu enfeksiyonları (İYE) olup, başvuru anında mevcut İYE, hastanın isteksizliği, kronik pankreatit, pankreas malignitesi, aktif mesane kanseri ve aktif diyabetik ayak enfeksiyonu gibi durumlar da tedavi başlanmamasına yol açmıştır. SGLT-2İ tedavisinin sonlandırılma nedenleri arasında en yaygın olanı %43,5 ile İYE, bunun dışında öglisemik ketoasidoz, eGFR düşüşü, alerji ve kronik ishal gibi yan etkiler de bildirilmiştir. GLP-1 RA tedavisini sonlandıran 2 hastada ise tedaviye intolerans nedeniyle son verilmiştir. Bu çalışma, komorbidite varlığının tedavi seçimlerini etkilediğini, ancak SGLT-2 inhibitörleri ve GLP-1 reseptör agonistlerinin yeterince yaygın kullanılmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Type 2 Diabetes Mellitus (T2DM) is a chronic disease that is increasingly prevalent worldwide, leading to microvascular and macrovascular complications, and causing significant morbidity and mortality. Current guidelines recommend the early addition of sodium-glucose cotransporter 2 (SGLT-2) inhibitors and glucagon-like peptide-1 receptor agonists (GLP-1 RAs) to treatment in T2DM patients with comorbid atherosclerotic cardiovascular disease (ASCVD) and/or chronic kidney disease (CKD) due to their cardio-renal protective effects. This study aims to evaluate the use of SGLT-2 inhibitors and GLP-1 receptor agonists in patients with T2DM and comorbid ASCVD and/or CKD attending the Endocrinology Clinic of Dokuz Eylül University, in accordance with current clinical guidelines. Materials and Methods: Data of 553 patients aged 18 years and older, who were diagnosed with atherosclerotic cardiovascular disease (ASCVD) confirmed by exercise test, coronary angiography, CT angiography, or myocardial scintigraphy and/or chronic kidney disease (CKD) with an eGFR between 15-60 mL/min/1.73 m², who presented to the Endocrinology Clinic between 01.01.2023 and 01.01.2024, were retrospectively retrieved from the hospital information system. Patients with an eGFR >60 mL/min/1.73 m² and those with only proteinuria/microalbuminuria were excluded from the study. The demographic characteristics, comorbidities, laboratory values, antidiabetic treatments, reasons for not initiating SGLT-2 inhibitors and GLP-1 receptor agonists, and reasons for treatment discontinuation were examined. Frequent urinary tract infections (UTIs) were defined as ≥3 UTIs per year. Statistical analyses were performed using SPSS 27.0 software, with continuous variables expressed as mean ± standard deviation and median (min-max), and categorical variables as count and percentage. Results and Conclusion: Of the 553 patients included in the study, 43.2% were using SGLT-2 inhibitors, while 4.2% were using GLP-1 receptor agonists. The most common reasons for not initiating SGLT-2 inhibitors and GLP-1 RAs were urinary tract infections (UTIs) at 3.4%, followed by conditions such as active UTI at the time of presentation, patient reluctance, chronic pancreatitis, pancreatic malignancy, bladder cancer, and active diabetic foot infection. Among the reasons for discontinuing SGLT-2 inhibitor therapy, the most frequent was UTI (43.5%), with other reported side effects including euglycemic ketoacidosis, eGFR decline, allergy, and chronic diarrhea. In two patients who discontinued GLP-1 RA therapy, intolerance was the reason for discontinuation. This study demonstrates that the presence of comorbidities affects treatment choices, but SGLT-2 inhibitors and GLP-1 receptor agonists are not used sufficiently.