Kars ilinde bazı inşaat şantiyelerinde yüksekte çalışmada iş güvenliği açısından karşılaşılan hatalar, eksiklikler ve çözüm önerileri
Errors, deficiencies and solution suggestions for occupational safety at height working at some construction sites in Kars
- Tez No: 820990
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnşaat Sektörü, Yapı İşleri, İş Sağlığı ve Güvenliği, Yüksekte Çalışma, Fine Kinney Risk Analizi, Construction Industry, Construction Works, Occupational Health and Safety, Working at Height, Fine Kinney Risk Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Ülkemizde hızla artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için yapı işlerindeki artış dikkat çekmektedir. Sektörel bazlı yapılan değerlendirmede en çok iş kazasının gerçekleştiği sektör inşaat sektörüdür. İnşaat sektörü özelinde ise istatistiksel verilere göre iş kazalarının büyük çoğunluğunun yüksekten düşme olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada Kars ilinde bulunan bazı inşaat şantiyelerinde yüksekten düşmeye karşı yapılan çalışmalar gözlemlenmiştir. Bu gözlemler sonucunda toplanan bulgular ile Fine Kinney metodu kullanılarak risk analizi yapılmıştır. Bu çalışmada yüksekte çalışmayla ilgili 24 ayrı risk belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre 9 çok yüksek risk, 13 yüksek risk ve 1 önemli risk tespit edilmiştir. Sonuç olarak yüksekte çalışmada iş sağlığı ve güvenliği açısından önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In order to meet the needs of the rapidly increasing population in our country, the increase in construction works draws attention. In the sectoral assessment, the sector with the highest number of occupational accidents is the construction sector. In the construction sector, it has been determined that the majority of work accidents are falling from a height, according to statistical data. In this study, studies against falling from height were observed in some construction sites in Kars province. The findings collected as a result of these observations were analyzed with the Fine Kinney method. In this study, 24 different risks related to working at height were determined. According to the results obtained, 9 very high risk, 13 high risk and 1 important risk were determined. As a result, suggestions were made in terms of occupational health and safety in working at height.