Özefagogastroduodenoskopi yapılıp patolojik tanısında intestinal metaplazi saptanan hastalarda takipte mide kanser gelişim riskinin değerlendirilmesi
Evaluating the frequency of developing stomach cancer in follow-up, in patients who have undergone esophagogastroduodenoscopy and have been diagnosed with intestinal metaplasia in their pathological findings
  1. Tez No: 821014
  2. Yazar: VEYSEL BARAN TOMAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KARATAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İntestinal metaplazi, Mide kanseri, Helicobacter pylori, Intestinal Metaplasia, Gastric Cancer, Helicobacter pylori
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Mide kanseri, özellikle de intestinal tip adenokanser, Helicobacter pylori (H.pylori) enfeksiyonu ile ilişkili kronik yüzeyel gastrit, atrofik gastrit, intestinal metaplazi (İM) ve gastrik epitelyal displazi gibi premalign lezyonlar ile ilişkilidir. Bu premalign lezyonların saptandıktan sonra izlemindeki takip süresi literatürde net bir şekildetanımlanamamıştır. Premalign lezyonlardan biri olan İM'nin, Gazi Üniversitesi Tıp FakültesiHastanesindeki uzun dönem takip sonuçlarını ve mide kanserinedönüşümünü kolaylaştırıcı faktörlerisaptamayı amaçladık. 2013-2021 yılları arasında 25.130 kişinin özefagogastroduodenoskopi sonuçlarında hastaların %13,4'ünde İM saptadık. İM tanısı konulan 3368 hastadan sadece 1454 hastanın takibinin olduğu görüldü. Yani %56,9'unun takibe gelmediği ya da gelemediği saptandı. Takip sonuçlarına göre İM olan hastaların; %49,2'sinde değişme olmamıştır, %47,2'sinde İM saptanmamıştır, %3,5'inde ise ilerlemiştir. Takipte ilerleme tespit edilen hastaların; %42,0'ı adenokansere, %36,0'ı NET'e, %20,0'ı displaziye, %6,0'ı GİST'e ve %2,0'ı lenfomaya ilerlemiştir. İM'nin adenokansere ilerleme oranı %0,01 olarak bulunmuştur. Tek merkezli ve sınırlı sayıda hasta ile yapılan bir çalışma ve aynı zamanda hastaların takiplerine düzenli gelmediği bir süreç olduğundan dolayı İM uzun dönemli etkilerini daha net göstermek için daha uzun süreli izlem, daha düzenli hasta takibi ve daha fazla hasta içeren çok merkezli çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Gastric cancer, especially intestinal-type adenocarcinoma, is associated with chronic superficial gastritis, atrophic gastritis, intestinal metaplasia (IM), and gastric epithelial dysplasia, which are premalignant lesions related to Helicobacter pylori (H. pylori) infection. The follow-up period for these premalignant lesions has not been clearly defined in the literature. We aimed to examine the long-term follow-up results of IM and identify facilitating factors for its progression to gastric cancer at Gazi University Faculty of Medicine Hospital. Between 2013 and 2021, IM was detected in 13.4% of 25,130 patients based on their esophagogastroduodenoscopy results. Out of 3368 patients diagnosed with IM, only 1454 had follow-up data available, indicating that 56.9% did not participate in or could not attend follow-up appointments. According to the follow-up results, 49.2% of patients with IM showed no changes, 47.2% did not have IM, and 3.5% experienced progression. Among the patients with progression during follow-up, 42.0% developed adenocarcinoma, 36.0% had neuroendocrine tumors (NET), 20.0% had dysplasia, 6.0% had gastrointestinal stromal tumors (GIST) and 2.0% had lymphoma. The rate of progression of IM to adenocarcinoma was found to be 0.01%. As this study was conducted on a single center and included a limited number of patients, and due to irregular patient follow-up, longer-term monitoring, more regular patient tracking, and multicenter studies involving a larger number of patients should be conducted to provide a clearer understanding of the long-term effects of IM.