Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı endoskopi ünitesinde 2015-2019 yılları arasında yapılan endoskopik işlemlerin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the endoscopy procedures performed in the endoscopy unit of pediatric gastroenterology department at Kocaeli University Faculty of Medicine between 2015-2019
- Tez No: 662237
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN UNCUOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, gastrointestinal sistem, endoskopi, Kocaeli, Child, gastrointestinal system, endoscopy, Kocaeli
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Giriş ve amaç: Gastrointestinal sistem (GİS) endoskopisi, çocukları etkileyen birçok GİS hastalığın tanı ve tedavisinde anahtar unsur haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, hastanemizde 5 yıllık süre içinde tanısal GİS endoskopisi yapılan çocukları retrospektif olarak değerlendirerek tanıya yönelik yapılan endoskopi endikasyonlarını, bulgularını ve komplikasyonlarını incelemek, işlemin tanı ve tedaviye katkısını irdelemektir. Yöntem: Ocak 2015 – Aralık 2019 tarihleri arasında bölümümüzde GİS endoskopisi yapılan 0-18 yaş aralığındaki olgular çalışmaya alınmıştır. Olguların dosyaları ve endoskopi arşiv kayıtları geriye dönük olarak incelenerek, hastaların yaş ve cinsiyeti, boy, kilo, beden kitle indeksi, GİS endoskopik girişimlerin endikasyonları, sedasyon anestezisinin kim tarafından hangi sedatif ilaçlarla yapıldığı, anestezi ile ilişkili ve ilişkili olmayan komplikasyonları, işlemin tamamlanıp tamamlanamadığı, endoskopik bulguları, endoskopi ve histopatoloji sonucunda hastaların nihai tanıları ve tekrar endoskopisinin yapılıp yapılmadığı belirlenmiştir. Bulgular: Bin elli gastrointestinal sistem tanısal endoskopi girişimin 845 (%80,5)'i özofagogastroduodenoskopi, 173 (%16,4)'ü ileokolonoskopi, 32 (%3)'si rektosigmoidoskopi idi. Olguların 596'sı (%56,8) kız, 454'ü (%43,2) erkek, yaş ortalamaları 11,1±4,8 yıl olup 11 (%1) işlem 1 yaş altında hastalara yapıldı. İşlemlerin tamamında intravenöz sedasyon uygulanmış olup 19 (%1,8)'nda midazolam, 58 (%5,5)'nde midazolam-ketamin kombinasyonu, 973 (%92,7)'nde midazolam-propofol kombinasyonu uygulanmıştır. İşlemlerin 11'i dışında tamamına anestezist sedasyon uygulanmıştır. İşlemlerde prosedüre bağlı komplikasyon görülmedi. Midazolam ve propofolün birlikte kullanıldığı üç (%0,3) işlemde (2 mevcut solunumun durması, 1 bronkopazm) sedasyona bağlı komplikasyon gelişti. Üst GİS endoskopisi, en sık dispeptik yakınmalar (%19,8) ve Çölyak hastalık şüphesi (%20,5) ile; alt GİS endoskopisi ise en sık hematokezya (%44,7) ve inflamatuvar bağırsak hastalığı şüphesi (%44,7) endikasyonuyla yapıldı. Gastrointestinal endoskopilerin 292 (%27)'sinde normal endoskopik bulgular görüldü. Üst GİS endoskopisinde en sık antral nodülarite (%12,3) ve duodenumda taraklanma manzarası (%21,1) saptandı. Alt GİS endoskopisinde en sık kolit bulgusu (%35,2) saptandı. SONUÇ: Çalışmamızda kendi serimize ait demografik verilerin, gastrointestinal sistem endoskopi endikasyonlarının, sedasyon anestezisinde kullanılan ilaçların, prosedüre bağlı veya anestezi ile ilişkili komplikasyonların, endoskopik bulguların, histopatoloji sonucunda hastaların nihai tanılarının literatür bulguları ile uyumlu olduğu gözlendi. Pediatrik gastrointestinal endoskopi, günümüzde güvenli ve etkili tanı sağlayan bir işlemdir. Her yaştan çocuğa uygulanabilmekte ve gastrointestinal hastalıkların daha hassas teşhisini mümkün kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Introduction and Aim: Gastrointestinal endoscopy has become the key component of diagnosis and treatment of gastrointestinal diseases that affect children. The aim of this study is to retrospectively evaluate children undergoing diagnostic GI endoscopy procedure in our hospital in the last 5 years, to investigate the indications, findings and complications of diagnostic endoscopy and to examine the contribution of the procedure to diagnosis and treatment. Methods: GI endoscopy procedures that were performed in the department of pediatrics between January 2015 – December 2019 on the patients between the ages of 0-18 were included in the study. Medical records of the patients and medical records in the endoscopy archive were inspected retrospectively and age, sex, height, weight, BMI and anthropometric assessment of these values, indications of GI endoscopic procedures, by whom and with which sedative drug the sedation was performed, complications that were related and unrelated to anesthesia, whether the procedure was completed, endoscopic findings, final diagnosis of the patients as a result of endoscopy and histopathology and whether there was any repeat endoscopy were determined. Results: Of 1050 GI diagnostic endoscopy procedures, 845 (80.5%) were esophagogastroduodenoscopy, 173 (16.4%) were ileocolonoscopy and 32 (3%) were rectosigmoidoscopy. 596 (56.8%) of the procedures were performed on female and 454 (43.2%) were performed on male, and the mean age was 11.1±4.8 and 11 (1%) of the procedures were performed on patients that are under one-year-old. In all procedures intravenous sedation was used and in 19 (1.8%) Midazolam, in 58 (5.5%) Midazolam-Ketamine combination, in 973 (92.7%) Midazolam-Propofol combination were used. In all procedures except for 11 cases, anesthesiologist used sedation. There was not any complication related to the procedure. In three procedures (0.3%) that Midazolam and Propofol combinations were used, there were complications (2 of them being respiratory arrest and 1 bronchospasm) caused by sedation. The upper GI endoscopy was performed mostly because of dyspepsia (19.8%) and suspicion for coeliac disease (20.5%), and as for lower GI endoscopy, the most common indications were hematochezia (44.7%) and suspected inflammatory bowel disease (44.7%). In 292 (27%) of the GI endoscopy procedures, normal endoscopic findings were present. In upper GI endoscopy, antral nodularity (12.3%) and scalloping of folds in duodenum (21.1%) were most commonly detected. In lower gastrointestinal endoscopy, findings of colitis (35.2%) was most commonly identified. Conclusion: In our study, it is determined that the demographical data of our series, indications of gastrointestinal endoscopy, medications used in sedation, procedure or anesthesia related complications, endoscopic findings and final diagnosis of the patients based on histopathology are consistent with the findings of the literature. Pediatric gastrointestinal endoscopy is a safe procedure that provides effective diagnosis. It can be performed on children of all ages and it enables more precise diagnosis of gastrointestinal diseases.