Vergi yargılaması hukukunda Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru
Individual application to the Constitutional Court in tax jurisdiction law
- Tez No: 821051
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KARAKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Vergi Yargılaması Hukuku, Anayasa Mahkemesi, Bireysel Başvuru, Vergi Yargısı, Anayasa Yargısı, İnsan Hakları, Tax Procedural Law, Constitutional Court, Individual Application, Tax Judgment, Constitutional Judgment, Human Rights
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 330
Özet
12 Eylül 2010 tarihli halk oylamasıyla kabul edilen Anayasa değişikliği ile Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruları karara bağlama görev ve yetkisi verilmiştir. Bireysel başvurunun kabulü, anayasa yargısının insan haklarını garanti etmek amacı bakımından Devlet iktidarı karşısında zayıf durumda olan kişinin temel hak ve özgürlüklerinin etkin şekilde korunmasında-norm denetimi ile gerçekleşemeyecek korumanın sağlanması açısından- önemli ve kilit bir role sahiptir. 23 Eylül 2012 tarihinden sonra kesinleşen nihaî işlem ve kararlara karşı Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ortak koruma alanında kalan temel hak ve özgürlüklerin kamu gücünün işlem, eylem veya ihmali sebebiyle ihlâl edildiği iddiasında bulunan herkes bireysel başvuruda bulunma hakkına sahiptir. Başta vergi olmak üzere kamu gelirlerinin elde edilmesi amacıyla kişilerin temel hak ve özgürlüklerine kamu gücü tarafından müdahale edilmektedir. Anayasa'nın 125'inci maddesinin emredici hükmünün ve hukuk devleti ilkesinin bir gereği olarak idarenin her türlü eylem ve işlemi yargı denetimine tâbidir. Bu bağlamda kamu gelirlerinin hukuka uygunluk denetimi vergi yargısı tarafından gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla vergi ödevlileri de gerek vergi idaresi gerekse vergi yargısı organlarınca gerçekleştirilen işlem, eylem veya ihmallere karşı bireysel başvuruda bulunma hakkına sahiptir. Bu çalışma ile vergi yargılaması hukukunda Anayasa Mahkemesine bireysel başvurunun hukukçu bakış açısıyla değerlendirilmesi, on yıllık içtihadının ortaya konularak vergi yargılaması hukukunda bireysel başvuruya yönelik tesbit ve önerilerin sunulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the Constitutional Amendment accepted with the public voting on 12 September 2010, the Constitutional Court has been given the duty and authority to decide on individual applications. The acceptance of the individual application has an important and key role in the effective protection of the fundamental rights and freedoms of the person who is in a weak position against the State power in terms of the purpose of the constitutional judiciary to guarantee human rights and in terms of providing the protection that cannot be achieved with the norm review. Anyone who claims that the fundamental rights and freedoms within the common protection area of the Constitution and the European Convention on Human Rights have been violated due to the action, act or omission of the public power have the right to lodge an individual application against the final proceedings and decisions that became final after 23/9/2012. The fundamental rights and freedoms of individuals are interfered with by the public power in order to obtain public revenues, especially taxes. As a requirement of the imperative provision of Article 125 of the Constitution and the principle of the rule of law, all acts and actions of the administration are subject to judicial review. In this context, the legality audit of public revenues is carried out by the tax jurisdiction. Therefore, taxpayers also have the right to make an individual application against transactions, actions or omissions carried out by both the tax administration and the tax jurisdiction. With this study, it is aimed to evaluate the individual application to the Constitutional Court in tax jurisdiction from the perspective of a lawyer, and to present the determinations and suggestions for individual application in tax jurisdiction law by revealing its ten-year judicial decision.