İş sağlığı ve güvenliği hukukunda işveren vekilinin sorumluluğu
Responsibility of employer's representative in occupational health and safety law
- Tez No: 821089
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKE GÜRSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İşveren, İşveren Vekili, İş Sağlığı ve Güvenliği, İşveren Vekilinin Yükümlülükleri, Hukuki Sorumluluk, Cezai Sorumluluk, İdari Sorumluluk, Employer, Employer's Representative, Occupational Health and Safety, Obligations of the Employer's Representative, Legal Responsibility, Criminal Liability, Administrative Responsibility
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Teknolojide yaşanan gelişmeler işyeri ve işletmelerin öngörülemez bir biçimde büyümesiyle birlikte yönetimsel güçlüklere neden olmuştur. Bu yönetimsel güçlükler işverenleri işin, işyerinin ve işletmenin yönetiminde kendilerine yardımcı olabilecek uzman kişiler istihdam etmeye sevk etmiştir. İş hukukuna özgü bir kavram olan ve“işveren vekili”olarak adlandırılan bu uzman kişiler, işveren adına hareket ederek, işin, işyerinin veya işletmenin yönetim görevini yerine getiren kimselerdir. İşveren ile arasındaki temsil yetkisinin hukuki dayanağı genellikle iş sözleşmesi olan işveren vekilleri aynı zamanda işçi vasfını da taşır. İşveren vekillerinin, yetkilendirildiği alanda işveren adına hareket ederek emir ve talimat verme yetkisinin bulunması sıradan bir işçiden ayıran yönüdür. Dünyada ve ülkemizde oldukça ciddi rakamların söz konusu olduğu iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenebilmesi amacıyla gerek küresel gerekse ulusal birçok çalışma yapılmaktadır. Türk hukukunda iş sağlığı ve güvenliği konusundaki temel düzenleme 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'dur. Gerek İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, gerekse bu Kanun'a dayanılarak çıkarılan yönetmelik ve tebliğlerde birçok yükümlülük öngörülmüştür. İşyerinde en yetkili kişi olan işveren aynı zamanda asıl sorumluluk sahibidir. İşveren tarafından yetkilendirilerek işin, işyerini veya işletmenin yönetiminde bulunan işveren vekili de işverenin yetkilerini kullanabilir. İşveren, bir işyeri için bir ya da birden fazla işveren vekili görevlendirebilir. Her işveren vekilinin temsil yetkisinin kapsamı işveren tarafından belirlendiğinden her birinin yetkisi birbirinden farklı olabilir. Her ne kadar işyerinde asıl sorumlu işveren olsa da işveren vekilleri de taşıdıkları yetkiye göre sorumludur. Çalışmamızda, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin temel kavramlar açıklandıktan sonra işveren vekillerinin yükümlülükleriyle bu yükümlülüklere uyulmaması halinde hukuki, cezai ve idari yönden sorumlulukları ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Developments in technology have caused managerial difficulties with the unpredictable growth of workplaces and businesses. These managerial difficulties have led employers to employ specialists to assist them in the management of the business, workplace and enterprise. These specialists, called“employer's represantative”with a specific concept to labor law, are people who act the management task of the business, workplace or enterprise on behalf of the employer. The legal basis of the representation authority between the employer and the employer's representative is an employment contract in general, so the employer's representative has also the qualifications of an employee. The fact that employer representatives have the authority to act on behalf of the employer and to give orders and instructions in their area of jurisdiction is an important criterion that distinguishes them from and ordinary worker. In order to prevent work accidents and occupational diseases, which are very serious in the world and in our country, both national and also globally studies are carried out. The basic regulation on occupational health and safety in Turkish law is the Law No. 6331 on Occupational Health and Safety. Many obligations are envisaged in both the Occupational Health and Safety Law and the regulations and communiqués issued on the basis of this Law. The employer is the most authorized person in the workplace and also has the main responsibility. The employer's representative, who is in the management of the business, workplace or business by being authorized by the employer, can also use the authority of the employer. The employer may appoint one or more employer representatives for a workplace. Since the scope of the representation authority of each employer's representative is determined by the employer, the authority of each may be different from each other. Although the employer is the principal responsible in the workplace, employer representatives are also considered responsible according to their area of jurisdiction. In our study, following the explanation of the basic concepts related to occipational health and safety, the obligations of employer representatives and their legal, criminal and administrative responsibilities in case of non- compliance with these obligations are examined in detail.