Yetenek yönetimi uygulamalarının işgörenlerin iç girişimcilik davranışına etkisinde kuşak farklılığının düzenleyici rolü: Konaklama işletmelerinde bir uygulama
The moderating role of generational differences in the effect of talent management practices on employees' intrapreneurship behavior: An application in hospitality enterprises
  1. Tez No: 821123
  2. Yazar: BERRİN SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yetenek Yönetimi, İç Girişimcilik, Kuşaklar, Turizm, Nicel Yöntem, Talent management, Intrapreneurship, Generations, Tourism, Quantitative Method
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez çalışmasının ana amacı, işletmelerin yetenek yönetimi uygulamalarının işgörenlerin iç girişimcilik davranışına etkisini ve bu etkide kuşakların düzenleyici rolünü incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, Antalya'da faaliyet gösteren bir zincir otel işletmesinin beyaz yakalı işgörenlerine yönelik nicel bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın analizleri 238 yetenekli işgörenden toplanan anket verileri üzerinden gerçekleştirilmiştir. Araştırma hipotezlerinin test edilmesinde regresyon analizlerinden ve Hayes (2022) tarafından geliştirilen ve SPSS eklentisi olarak kullanılabilen Process Makro programından yararlanılmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucu, işletme tarafından uygulanan bütün yetenek yönetimi uygulamalarının beyaz yakalı işgörenlerin iç girişimcilik davranışı üzerinde doğrudan anlamlı etki oluşturduğu tespit edilmiştir. Diğer yandan, yetenek yönetiminin alt boyutlarından seçme ve yerleştirme, bağlılık ve eğitim boyutlarının iç girişimcilik davranışına etkisinde kuşakların düzenleyici rolünün olduğu saptanmıştır. Yetenek yönetiminin alt boyutlarından cezbetme, elde tutma, ödüllendirme ve yetenek havuzu boyutlarının iç girişimcilik davranışına etkisinde ise kuşakların düzenleyici rolünün olmadığı görülmüştür. Turizm işletmelerinde yetenek yönetimi uygulamalarının işgörenlerin iç girişimciliğine etkisinde kuşakların düzenleyici rolünü ele alması yönüyle bu araştırmanın özgün bir nitelik taşıdığı söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
THE MODERATING ROLE OF GENERATIONAL DIFFERENCES IN THE EFFECT OF TALENT MANAGEMENT PRACTICES ON EMPLOYEES' INTRAPRENEURSHIP BEHAVIOR: AN APPLICATION IN HOSPITALITY ENTERPRISES The main purpose of this thesis is to examine the effect of talent management practices of enterprises on the intrapreneurship behavior of employees and the moderator role of generations in this effect. In line with this purpose, a quantitative research was conducted on white-collar employees of a hotel chain operating in Antalya. The analysis of the research was carried out on the questionnaire data collected from 238 talented employees. Regression analyses and the Process Macro program developed by Hayes (2022), which can be used as an SPSS add-on, were used to test the research hypotheses. As a result of the analyses, it has been determined that all talent management practices implemented by the organization have a direct significant effect on the intrapreneurship behavior of white-collar employees. On the other hand, it was found that generations have a moderating role on the effect of selection and placement, commitment and training dimensions of talent management on intrapreneurship behavior. On the other hand, it was found that generations did not have a moderating role on the effect of attraction, retention, rewarding and talent pool dimensions of talent management on intrapreneurship behavior. It can be said that this study is unique in terms of addressing the moderating role of generations in the effect of talent management practices on the intrapreneurship of employees in tourism enterprises.