Yetenek yönetiminin iş tatmini ve örgütsel bağlılığa etkisi
The impact of talent management on job satisfaction and organizational commitment
- Tez No: 697120
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU BEYZA BAYARÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yetenek yönetimi, İş tatmini, Örgütsel bağlılık, Talent management, Job satisfaction, Organizational commitment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bilginin örgütler için en önemli güç faktörlerinden biri haline geldiği, yaratıcılık ve becerinin rekabet üstünlüğü sağlamada kaçınılmaz bir avantaj olduğu, ülkemizde ve dünyada işsiz insan sayısının ciddi rakamlara ulaşmasına karşın, örgütlerin ihtiyaç duyduğu kaliteye sahip yüksek potansiyelli çalışanların sayılarının azlığı gibi durumlar örgütleri yetenekli işgörenlere sahip olma ve onları elde tutmak için yöntem geliştirmek zorunda bırakmıştır. Sahip olduğu üstün becerilerle örgütler açısından rekabet üstünlüğü elde etmenin önemli bir unsuru haline dönüşen yetenekli işgörenlerin cezbedilmesi, geliştirilmesi ve örgüte bağlanması gerekli duruma gelmiştir. Ulusumuzda ve dünyada son dönemde, yetenek yönetimi hakkında çok sayıda akademik çalışma yapılmıştır. Yeteneğin ve yetenekli çalışanların rekabet üstünlüğünde kıymetli bir unsur haline geldiği günümüzde, örgüt stratejilerinin başarılı olabilmesi için yetenek yönetimi uygulamaları kaçınılmaz duruma gelmiştir. Bu çalışma üretim ve hizmet sektöründe yetenek yönetimi uygulamalarının iş tatmini ve örgütsel bağlılığa etkisini ölçmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla üretim ve hizmet sektöründe çalışan 223 beyaz yakalıya formu uygulanmıştır. Uygulanan anket formunda üç farklı ölçek kullanılmıştır. Bu ölçekler“Yetenek Yönetimi Ölçeği”,“İş Tatmini Ölçeği”ve“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”dir. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The situations such as knowledge becoming one of the most important power factors for organizations, creativity and skill being an inevitable advantage in achieving competitive advantage; , the number of high-potential employees with the quality required by organizations is low although the number of unemployed people in our country and in the world reaches serious numbers, has forced these organizations to develop methods to acquire and retain skilled employees. It has become necessary to attract, develop and engage talented employees, who have become an important element of gaining competitive advantage for organizations with their superior skills. There have been many academic studies on talent management in our nation and around the world. In today's world where talent and talented employees become a valuable element in competitive advantage, talent management practices have become inevitable for organizational strategies to be successful. This study was conducted to measure the effect of talent management practices in the production and service sector on job satisfaction and organizational commitment. For this purpose, the form was applied to 223 white-collar workers working in the production and service sector. Three different scales were used in the applied questionnaire. These scales are“Talent Management Scale”,“Job Satisfaction Scale”and“Organizational Commitment Scale”. The data obtained in the study were analyzed using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 program.