A Comparative study on the quality perceptions of American and Turkish firms in the construction industry
İnşaat sektöründe Türk ve Amerikan yöneticilerinin kalite anlayışları üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
  1. Tez No: 82113
  2. Yazar: KEMAL ÖNDER ÇETİN
  3. Danışmanlar: DR. SEMRA AŞCIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite Anlayışı, İnşaat Sektörü, Toplam Kalite Yönetimi, Faktör (Etken) Analizi, Ayırıcı Analiz, Değişken Analizi, T-test IV, Quality Perception, Construction Industry, Total Quality Management, Factor Analysis, Discriminant Analysis, Variance Analysis, T-test 111
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
oz İNŞAAT SEKTÖRÜNDE TÜRK VE AMERİKAN FİRMA YÖNETİCİLERİNİN KALİTE ANLAYIŞLARI ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ÇALIŞMA Çetin, Kemal Önder Yüksek Lisans, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Semra Aşcıgil Ağustos 1999, 166 sayfa Bu çalışma inşaat sektöründe çalışan Türk ve Amerikalı yöneticilerin farklı kalite anlayışlarının araştırılmasını amaçlamaktadır. Bu amaca yönelik olarak, yoğun bir toplam kalite yönetimi literatür araştırması sonucunda, 11 tanımlayıcı, 62 belirleyici sorudan oluşan bir anket hazırlanmıştır. Anket sonuçları tanımlayıcı değişkenlere göre sınıflandırılmak üzere ayırıcı analize tabi tutulmuştur. Devamında, kalite envanterinin belirlenmesi için etken (faktör) analizi uygulanmıştır. Son olarak t-test analiz sonuçlarına dayalı olarak, grup ortalama davranışları üzerine karşılaştırmalı sonuçsal yargılara varılmıştır. Sonuç olarak Türk ve Amerikalı yöneticilerin inşaat sektöründe kaliteyi algılayışlarındaki benzerlikler ve farklılıklar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPARATIVE STUDY ON THE QUALITY PERCEPTIONS OF AMERICAN AND TURKISH FIRMS' MANAGERS IN THE CONSTRUCTION INDUSTRY Çetin, Kemal Önder M.B.A., Department of Management Supervisor: Dr. Semra Aşcıgil August 1999, 166 pages This study attempts to explore the perceptions of different dimension of quality that managers participating in the U.S. and Turkish Construction Industries might have. For the purpose, a questionnaire, consisting of 11 descriptive and 62 opinion statements, has been designed after an extensive literature survey in Total Quality Management. The survey data were discriminant analyzed in order to enable the responses to be classified based on descriptive variables. Next, a factor analytic approach was implemented to develop the“quality inventory”for the construction industry. Finally t-test analyses of the responses enabled the drawing of conclusive comparisons based on the differences of the mean group responses to individual questions. As a conclusion, the similarities and differences between the U.S. and Turkish Managers' perception of quality in the construction industry were discussed.