A Web based graphical user interface for parallel machine scheduling
Özdeş makine çizelgelemesi için web tabanlı grafiksel kullanıcı arayüzü
  1. Tez No: 82114
  2. Yazar: M. KORAY ÇANDIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL AKYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çizelge uzunluğu, özdeş paralel makina, yaklaşık çözüm, Java, web vı, Makespan, identical parallel machine, approximate solution, Java, web IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
oz ÖZDEŞ PARALEL MAKİNA ÇİZELGELEMESİ İÇİN WEB TABANLI GRAFİKSEL KULLANICI ARA YÜZÜ Çandır, M.Koray Yüksek Lisans, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Cemal Akyel Eylül 1999,71 sayfa Bu tezde n bağımsız işin m özdeş paralel makinaya çizelge uzunluğunu en azlamak amacıyla atandığı çizelgeleme problemi ele alınmıştır. Bu problem için üretilmiş olan algoritmalardan bu tezde kullanılanlar LPT, Multifıt ve 1/5 yaklaşık çözüm algoritmalarıdır. Bu algoritmalar bazı gerekli değişiklerle, grafiksel kullanıcı arayüzü ile kullanıcı etkileşimi sağlayan bütünleşik bir yazılımın parçaları olarak kullanılmaktadır. Kutu paketleme tabanlı bir algoritma olan 1/5 yaklaşık çözüm algoritmasının performansını(çözüm kalitesi ve işlem zamanı açısından) arttırabilmek için tarama sürecinde durma kriteri belirlenebilmektedir. Elde edilmiş olan çizelgeleri grafiksel olarak değiştirmek, üzerinde değişiklik yapılan çizelgeleri sıkıştırmak, ilk çözümü bazı makinaları ve bunlara atanmış işleri dışarıda bırakacak şekilde alt gruplar oluşturarak geliştirmek mümkün kılınmaktadır. İş uzunluklarının herhangi bir ortak bölenin katlan olduğu özel bir durum için ikili taramada iyileştirmeye gidilmiştir.İterasyon sayısını azaltmak için, iş uzunluklarının en büyük ortak bölenini bulup, iş uzunluklarını bu sayı ile sadeleştirdikten sonra tarama yapmak mümkün kılınmıştır. Çalışma sonuçlarını inceleyebilmek için çeşitli çözüm örneklemleri üretilmiştir. Java programlama dili ile kodlanan yazılım, web tabanlı ve platform bağımsız bir programdır. Geliştirilen program, kullanıcı etkileşimi ile çizelgeleme sağlaması ve çeşitli algoritmaların çözüm yordamlarının incelenmesini sağlaması açısından çizelgeleme öğretiminde de kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A WEB BASED GRAPHICAL USER INTERFACE FOR PARALLEL MACHINE SCHEDULING Çandır, M.Koray M.B.A., Department of Management Supervisor: Assistant Prof. Dr. Cemal Akyel September 1999, 71 pages In this thesis, the parallel machine scheduling problem with «-jobs and m- machines so as to minimize the schedule length (makespan) is studied. There are well known algorithms(LPT, Multifit, 1/5 approximation) that are developed for this type of problem. With certain modifications, these algorithms are used as tools of an integrated software which enables user interaction via its graphical user interface. For the 1/5 Approximation algorithm, which is a bin packing based algorithm, to improve the performance (in terms of quality of the solution delivered and computation time), the stop criteria for the search procedure can be defined. It is possible to modify already generated schedules on the Gantt chart, to compress these post-generated schedules by a non-delay algorithm, to attain solutions by using sub-groups of the initial instance with smaller number of machines and number of jobs. The improvement to the binary search is attained iiifor a special case by finding the greatest common divisor of the job processing times and dividing the job processing times by this number in order to decrease the number of iterations. It is also possible to find the best schedule among the schedules generated by LPT, multifit and 1/5 approximation algorithms. A large number of sample solutions are generated to observe the results. The software developed in this study is a web based and platform independent program that is coded by Java. The program can be used in scheduling education because it helps generate schedules interactively and examine the solution procedures of different algorithms.