Vajinismus hastalarında beden imajı ve ağrı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between body image and pain levels in vaginismus patients
  1. Tez No: 821196
  2. Yazar: BÜŞRA YILMAZ KOT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURHAN FISTIKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Vajinismus, Beden İmajı, Ağrı İnançları, Vaginismus, Body Image, Pain Beliefs
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmada vajinismus tanısı almış hastaların beden imajı ve ağrı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda araştırma değişkenlerinin sosyo-demografik değişkenler ile arasındaki ilişkide incelenmiştir. Bu araştırma nicel araştırma yöntemleri içinde yer alan ilişkisel tipte tarama araştırmasıdır. Verilerin toplanması yüzyüze anket toplama yöntemiyle gerçekleşmiştir. Araştırmanın verileri 2021 yılı içerisinde İstanbul Naz Kadın Sağlığı Merkezinin kadın hastalıkları ve doğum kliniği servisine başvuru yapan vajinismus tanısı almış 50 kadından elde edilmiştir. Araştırma verilerinin elde edilmesinde 'Sosyo-Demografik Bilgi Formu', 'Beden İmajı Ölçeği-BİÖ' ve 'Ağrı İnançları Ölçeği-AİÖ' kullanılmıştır. Elde edilen veriler sosyal bilimler için istatistik programı olan SPSS ile çözümlenmiş ve analiz edilmiştir. Değişkenler arası ilişkilerin ortaya konulmasında korelasyon analizinden yararlanılırken, gruplar arası karşılaştırma bulgularında ise t testi ve anova analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular incelendiğinde vajinismus tanısı almış kadınlarda beden imajları ile organik ağrı düzeyleri arasında orta güçte negatif yönde anlamlı ilişki saptanmıştır. Sonuç itibariyle vajinismus tanısı almış kadınlarda beden imajı arttıkça organik ağrı düzeylerinin düştüğü bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between anxiety levels, body image and pain levels of patients diagnosed with vaginismus. In this context, the relationship between research variables and socio-demographic variables was examined. This research is a relational type screening research within quantitative research methods. The collection of data was carried out by face-to-face survey collection method. The data of the study were obtained from 50 women diagnosed with vaginismus who applied to the obstetrics and gynecology clinic service of Istanbul Naz Women's Health Center in 2021. In obtaining the research data, 'SocioDemographic Information Form', 'Body Image Scale-BIS' and 'Pain Beliefs Scale-AI' were used. The obtained data was analyzed and analyzed with SPSS, which is a statistical program for social sciences. While correlation analysis was used to reveal the relationships between variables, t test and anova analyzes were used in the comparison findings between groups. When the findings obtained in the study were examined, a significant relationship was found between body image and organic pain levels in women diagnosed with vaginismus. As a result, it was found that organic pain levels decreased as body image increased in women diagnosed with vaginismus.