The Order of things art: The case of the art museums
Sanatta nesnelerin düzeni: Sanat müzeleri örneği
- Tez No: 82121
- Danışmanlar: PROF. DR. H. ÜNAL NALBANTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İç Mimari ve Dekorasyon, Sociology, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Sanat Müzesi, Müze Mekanı, Türkiye, Türkiye'deki Sanat Müzeleri, Mekanın Üretimi, İzleyici, Sergileme iv, Art museum, Museum Space, Turkey, Art Museums in Turkey, Production of Space, Visitor, Display 111
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
oz SANATTA NESNELERİN DÜZENİ: SANAT MÜZELERİ ÖRNEĞİ Üzel, Ceren Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. H. Ünal Nalbantoğlu Ekim 1999, 106 sayfa Bu tez, sanat müzesi kurumunu mekan-temsil sorununa bağlı olarak, özelliklle müze mekanının düzenlenmesine, yani üretimine bağlı olarak inceliyor. Müzede yapılan sergilemelerin mantığı, farklı anlam ve bağlamları, müze mekanının kullanım ve düzenlemesinin dönüşümü ve bu düzenlemenin izleyicileri nasıl etkilediği, sanat müzesinin düzenlenmiş mekan yoluyla insanlarla kurduğu ilişki temel sorunları oluşturuyor. Ayrıca bu tezde müze mekanının sosyal işlev ve anlamının dönüşümü tarihsel bir bakış açısmdan ele alınıyor. Bütün bu sorunlar çerçevesinde, Türkiye'de ki sanat müzeleri üzerine bir araştırma, ülkeye özel tarihsel ve sosyal dinamikler göz önüne alınarak, yürütülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ORDER OF THINGS IN ART: THE CASE OF THE ART MUSEUMS Üzel, Ceren M.S., Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. H. Ünal Nalbantoğlu October 1999, 106 pages This thesis analyzes the institution of art museum in relation to the problem of space- representation, specifically with respect to the problem of its organization, i.e. the production of space in the museum. The logic of displays that are represented in the museum and their various meanings and contexts, the transformation in the use and the organization of space, and how this organization of space affects the visitors, i.e. the relationship that the art museum establishes with the public through its organized space are forming the key questions. Besides, in this thesis the transformation of the social function and meaning of the museum space was handled from a historical point of view. A survey on art museums in Turkey was carried out within the frame of all these problems, with considering the historical and social dynamics particular to the country.