An Historical analysis of the World Bank's development policies and their reflections on Turkey: 1945-1990
Dünya Bankası'nın kalkınma politikalarının ve bu politikaların Türkiye üzerindeki yansımalarının tarihsel bir analizi: 1945-1990
- Tez No: 82120
- Danışmanlar: DR. AYŞE GÜNDÜZ HOŞGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Dünya Bankası, Türkiye, Modernleşme Ekolü IV, Development, World Bank, Turkey, Modernization School. Ill
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
oz DÜNYA BANKASI'NIN KALKINMA POLITIKALRININ VE BU POLİTİKALRIN TÜRKİYE ÜZERİNDEKİ YANSIMALARININ TARİHSEL BİR ANALİZİ: 1945-1990 Çelimli, Işıl Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Ayşe Gündüz-Hoşgör Eylül 1999, 120 sayfa Bu çalışma, Dünya Bankası'nın kalkınma anlayışındaki değişimin ve bu değişimin Banka'nın kalkınma politikalarına yansımalarının tarihsel bir analizini yapmayı amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra, çalışmada Dünya Bankası'nın kalkınma politikalarıyla Türkiye'nin kalkınma öncelikleri tarihsel süreç içinde eş zamanlı olarak incelenmiş; bu politikaların Türkiye'nin kalkınma anlayışına nasıl yansıdığı ve Banka ile ilişkilerin nasıl biçimlendiği anlaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN HISTORICAL ANALYSIS OF THE WORLD BANK'S DEVELOPMENT POLICIES AND THEIR REFLECTIONS ON TURKEY: 1945-1990 Çejimli, Işıl M.S., Department of Sociology Supervisor: Dr. Ayşe Gündüz-Hoşgör September 1999, 120 pages This thesis analyzes the changing development policies of the World Bank on a historical continuum. regarding the World Bank as one of the most salient institutions of the Modernization School, it tries to focus how these changes have reflected on the activites and the nature of the loans that the Bank distributes. Furthermore, taking Turkey as the case country this thesis traces how the policy shitfs reflected on the relation between the World Bank and Turkey.