Information and communication technologies: A comparison between Turkey and the European Union
Enformasyon ve iletişim teknolojileri: Türkiye ve Avrupa Birliği arasında bir karşılaştırma
- Tez No: 82122
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ZİYA ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Toplumu, Enformasyon ve İletişim Teknolojileri VI, Information Society, Information and Communication Technologies IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
oz ENFORMASYON ve İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ: TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ ARASINDA BİR KARŞILAŞTIRMA Pars, Elif Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Y. Ziya Özcan Eylül 1999, 118 sayfa Bu çalışma, enformasyon ve iletişim teknolojilerini kullanıcılar açısından incelemektedir. Amaç, farklı gelişmişlik düzeyine sahip olan Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında bu teknolojilere erişim açısından bir karşılaştırma yapmaktır. Bunun için 1997 yılında Türkiye'de 3,750 hanehalkı bazında yapılan“Enformasyon Teknolojileri Kullanım Araştırması”ve 1998 yılında AB'nin 15 üye ülkesinde 16,224 kişiyle yapılan“Bilgi Toplumunu Ölçme Araştırması”karşılaştınlmıştır. Türkiye'de yapılan araştırma, bu konuda yapılmış ölçeği en büyük araştırmadır. Karşılaştırma sonucunda gelişmekte olan bir ülke olan Türkiye'de bu teknolojilere erişimin gelişmiş bir bölge olan AB 'ye nazaran çok daha kısıtlı olduğu görülmüştür. Buna karşılık, gelecekte ağlar üzerinden sunulacak olan hizmetlere olan ilgi ve buteknolojilere olan talep Türkiye'de çok daha fazladır. Ayrıca, hem Türkiye'de hem AB'de teknolojilere erişim ve cinsiyet, yaş, gelir ve eğitim seviyesi gibi değişkenler arasında ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, gelişmişlik düzeyi enformasyon ve iletişim teknolojilerine erişim seviyesini belirlemektedir. Gelir seviyesinin yükselmesi, eğitim seviyesinin iyileştirilmesi, daha iyi altyapı olanaklarının ve daha eşit bir gelir dağılımının sağlanmasına paralel olarak bu teknolojilere erişim, yüksek gelir ve eğitim seviyesine sahip kullanıcılardan toplumun diğer kesimlerine yayılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGIES: A COMPARISON BETWEEN TURKEY AND THE EUROPEAN UNION Pars, Elif M. S., Department of Sociology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Y. Ziya Özcan September 1999, 118 pages This study focuses on the user aspect of information and communication technologies (ICT), tools that are considered to be transforming societies to information societies. The main question is to compare two regions having different development status, Turkey and the European Union (EU), regarding access to ICT. For this aim,“Utilisation of Information and Communications Technologies Survey”that has been carried out in 1997 among a sample of 3,750 households in urban Turkey and“Measuring Information Society Survey”that has been carried out in 1998 among a sample of 16,224 individuals across 15 member countries of the EU have been compared. iiiIt has been observed that as a developing country, the level of access to ICT in Turkey is strikingly less than it is in the EU. However, future demand for ICT and the level of interest in services that will be provided by networks is very high. In addition, there is a relation between access to ICT and variables such as sex, age, income and education both in Turkey and the EU. It has been concluded that development level and higher life standards are determinant in the level of access to ICT. As the development level increases with higher national income, higher education levels, better infrastructures and a more equal distribution of income, the access to ICT will trickle down from high-income and better-educated users to other sections of the society and the general level of access in the country will increase.