Covıd-19 salgını döneminde eğitim fakültelerinde uzaktan eğitim: Deneyimler ve öneriler
Distance education in faculties of education in the covid-19 pandemic: Experiences and recommendations
- Tez No: 821226
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: öğretmen eğitimi, uzaktan eğitim, COVID-19, salgın, öğretim elemanı, öğretmen adayı, teacher education, distance education, COVID-19, pandemic, faculty members, student teacher
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu araştırmanın amacı öğretim elemanları ve öğretmen adaylarının COVID-19 salgınıyla başlayan uzaktan öğretmen eğitimine yönelik görüş ve önerilerini ortaya koymaktır. Bu amaç çerçevesinde araştırmada karma yöntem araştırmalarından açımlayıcı sıralı desen temel alınmıştır. Araştırmanın ilk aşamasında tarama modeli, ikinci aşamasında ise temel nitel araştırma deseni esas alınmıştır. Nicel veriler araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu, nitel veriler ise yine araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formunun kullanıldığı yüz yüze ve çevrimiçi görüşmeler ile toplanmıştır. Nicel bölümün çalışma grubunu 2021-2022 eğitim öğretim yılı, MSKÜ Eğitim Fakültesinden 54 öğretim elemanı ve 12 öğretmen eğitimi programından 711 öğretmen adayı oluştururken, nitel bölümünün çalışma grubunu aynı fakülteden 21 öğretim elemanı ve 25 öğretmen adayı oluşturmuştur. Nicel veriler betimsel istatistikler, nitel veriler ise içerik analizi ile çözümlenmiştir. Bu süreçte, öğretmen adaylarının öğrenme motivasyonları ve kazanımlara erişim düzeyi düşmüş, özellikle uygulamalı derslerde öğrenme eksiklikleri meydana gelmiştir. Öğretmen adayları sosyal öğrenme ve sosyalleşme bakımından da olumsuz etkilenmişlerdir. Öğretim elemanları ve öğretmen adayları süreçte bağlantı sorunları, elektrik kesintileri gibi teknik sorunlar yaşamışlardır. Adobe Connect uygulamasının sınırlılıkları, öğretmen adaylarının derslerde kamera ve mikrofonlarını kapalı tutması, öğrenme öğretme süreçleri boyunca geleneksel öğretim yöntemlerinin tercih edilmesi ve dijital ders materyallerinin yeterli olmayışı sınıf içi etkileşimin düşmesine sebep olmuştur. Ayrıca, bu dönemde uzaktan yürütülen ölçme değerlendirme süreçlerinin güvenilirliği olumsuz etkilenmiştir. Öğretmen adaylarının çevrimiçi sınavlarda olası teknik aksaklıklar sebebiyle sınav kaygılarının arttığı belirlenmiştir. Katılımcılar uzaktan öğretmen eğitiminde verimi arttırabilmek için teknolojik altyapı sorunlarının giderilebileceğini, uzaktan ölçme ve değerlendirme uygulamalarının geliştirilebileceğini, öğretim elemanları karma eğitimle, öğretmen adayları ise yüz yüze eğitimle öğretmen eğitimine devam edilebileceğini önermişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the opinions and recommendations of faculty members and student teachers regarding the distance education process that started with the COVID-19 pandemic. Within the framework of this purpose, the exploratory sequential mixed methods design was taken as the basis in the study. In the quantitative part of the study, the survey model and in the quantitative part, the basic qualitative research design was taken into consideration. Quantitative data were collected with a questionnaire developed by the researcher, and qualitative data were collected through face-to-face and online interviews using a semi-structured interview form developed by the researcher. While the study group of the quantitative part consisted of 54 lecturers and 711 student teachers from 12 teacher training programs in Muğla Sıtkı Koçman University, Faculty of Education in the 2021-2022 academic year, the study group of the qualitative department consisted of 21 lecturers and 25 student teachers from the same faculty. Quantitative data were analyzed by descriptive statistics and qualitative data by content analysis. In this process, learning deficiencies have particularly emerged in practical courses, and teacher candidates have also been adversely affected in terms of social learning. Participants encountered technical issues such as connection problems and power outages during the process. The limitations of the Adobe Connect application, teacher candidates keeping their cameras and microphones off during classes, the preference for traditional teaching methods, and insufficient digital course materials have led to a decrease in in-class interaction. Additionally, the reliability of remotely conducted assessment processes has been negatively affected during this period. It has been determined that teacher candidates experience increased exam anxiety due to possible technical glitches in online exams. Participants have suggested that technological infrastructure issues can be resolved to increase the effectiveness of remote teacher education, remote assessment and evaluation practices can be improved, teaching staff can continue teacher education through blended learning, and teacher candidates can continue face-to-face education.