Pandemi sürecinde uygulanan zorunlu uzaktan eğitimin okul etkililiği bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of mandatory distance education implemented during the pandemic process in the context of school effectiveness
- Tez No: 843414
- Danışmanlar: PROF. DR. NURHAYAT ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Eğitimde Dijitalleşme, Motivasyon, Okul Etkililiği, Uzaktan Eğitim, COVID-19, Digitalization in Education, Motivation, School Effectiveness, Distance Learning
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmanın amacı, pandemi sürecinde uygulanan uzaktan eğitimin okul etkililiği bağlamında değerlendirilmesidir. Araştırmada, uzaktan eğitim ve okul etkililiği kavramlarıyla ilgili alan yazın incelenmiş ve araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu; 2022-2023 eğitim öğretim yılında Karabük Üniversitesinde Mühendislik ve Edebiyat Fakültelerinde görev yapan 9 öğretim üyesi ve Mühendislik ve Edebiyat Fakültelerinde öğrenim gören 9 öğrenciden oluşmaktadır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formuyla elde edilmiş ve içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. COVID-19 salgını dünya genelinde birçok sektörü etkilemiştir, fakat eğitim sistemi üzerindeki etkileri oldukça belirgin olmuştur. COVID-19 salgının etkisiyle yükseköğretim kurumlarında eğitime uzaktan eğitim modeli ile devam edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, pandemi sürecinde uygulanan zorunlu uzaktan eğitimde, öğretim üyesi ve öğrenciler ders sürecinde iletişim yönünden sınırlılıklar yaşamışlardır. Hem öğretim üyeleri hem de öğrenciler motivasyon kayıpları yaşamış, fakat öğrenciler bu motivasyon kayıplarını daha derinden hissetmiştir. Uygulamalı dersleri uzaktan eğitimle alan öğrencilerde öğrenme kayıpları yaşanmıştır. Öğretim üyeleri ise, uygulamalı dersleri uzaktan eğitim aracılığı ile sunmakta zorluklar yaşamışlardır. Öğrenciler uzaktan eğitim sürecinde yapılan sınavlarda teknik açıdan ve sınav planlamalarından kaynaklanan sorunlar yaşamışlardır. Pandemi döneminde ölçme değerlendirme sürecinin geçerliliği ve güvenilirliği olumsuz etkilenmiştir. Katılımcılar uzaktan eğitimin yüz yüze eğitime alternatif bir eğitim modeli olmadığı konusunda fikir birliği yaparak, sadece eğitim sistemimize belli oranda dâhil edilebileceğini önermişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to compare the opinions of faculty members and students about distance education implemented in times of emergency in the context of school effectiveness. The literature on distance education and school effectiveness concepts was examined. Qualitative research method was used in the research. The population of the research; It consists of 9 faculty members working in the Faculty of Engineering and Literature at Karabük University in the 2022-2023 academic year and 9 students studying in the Faculty of Engineering and Literature. The data was obtained with a semi-structured interview form, which is a qualitative data collection tool. Data were obtained using content analysis. The COVID-19 pandemic has affected many sectors around the world, but its effects on the education system have been quite pronounced. Due to the impact of the COVID-19 epidemic, education in higher education institutions continued with the distance education model. According to the results of the research, in the compulsory distance education implemented during the pandemic period, faculty members and students experienced limitations in terms of communication during the course. Both faculty members and students experienced loss of motivation, but students felt these motivation losses more deeply. Students who took applied courses via distance education experienced learning losses. Faculty members, on the other hand, experienced difficulties in presenting applied courses via distance education. Students experienced problems arising from technical aspects and exam planning in the exams taken during the distance education process. During the pandemic period, the validity and reliability of the measurement and evaluation process was negatively affected. Participants agreed that distance education is not an alternative education model to face-to-face education and suggested that it can only be included in our education system to a certain extent.