#Gameaddicted: Dijital oyun bağımlılığına makine öğrenimi yaklaşımı
#Gameaddicted: A Machine learning approach to digital game addiction
  1. Tez No: 821258
  2. Yazar: BEKİR ASIM ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA KAHYA ÖZYİRMİDOKUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Oyun Bağımlılığı, Makine Öğrenimi, Sınıflandırma Algoritmaları, Sosyal Bilişim, Digital Game Addiction, Machine Learning, Classification Algorithms, Social Computing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
#GAMEADDICTED: DİJİTAL OYUN BAĞIMLILIĞINA MAKİNE ÖĞRENİMİ YAKLAŞIMI Bekir Asım ÇELİK Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2023 Danışman: Doc. Dr. Esra KAHYA ÖZYİRMİDOKUZ ÖZET Dijital oyun bağımlılığı (DGA) gençler için ciddi bir tehlikedir. Bu bağımlılığın teknolojinin doğru kullanımı ve yönlendirilmesiyle kademeli olarak azalacağına inanılmaktadır. Dijital bağımlılık (DA) diğer psikolojik bağımlılık türleri gibi ciddi bir bağımlılık türüdür. Nitekim DGA, Dünya Sağlık Örgütü'nün uluslararası hastalıkların oyun bozukluğu olarak sınıflandırılması listesine dâhil edilmiştir. Ayrıca, İnternet Oyun Bozukluğu olarak Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabının (DSM) 5. baskısına dâhil edilmiştir. Teknolojinin hızla gelişmesi ve COVID19 pandemisiyle birlikte uzaktan eğitim ve uzaktan çalışma kavramları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygınlaşmaya başlamıştır. Bunun bir sonucu olarak da teknolojik cihazların aşırı kullanımı dijital bağımlılık kavramının ortaya çıkmasına ve hatta çeşitlenmesine neden olmaktadır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda dijital oyun bağımlılığı psikolojik, sosyal, biyolojik ve davranışsal olarak daha çok araştırılmaya başlamıştır. Bu araştırmada dijital oyun bağımlılığı kavramı makine öğrenimi teknikleri ile farklı bir açıdan incelenmektedir. Araştırmanın amacı, dijital oyun bağımlılığı ile mücadelede makine öğrenimi tabanlı bir uygulamanın geliştirilmesidir. Böylece dijital oyun bağımlılığı şüphesi olan kişilerden istenilen birkaç cümle ile bu bağımlılık türüne yatkınlıkları tahmin edilebilir. Sonuç olarak geliştirilen model kullanılarak yerel ortamda çalışan basit bir web sitesi tasarlanmıştır. Bu web sitesi, dijital oyun bağımlılığı şüphesi olanların cümlelerini tahmin ederek bir ön tanı niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
#GAMEADDICTED: A MACHINE LEARNING APPROACH TO DIGITAL GAME ADDICTION Bekir Asım ÇELİK Erciyes University, Graduate School of Social Sciences Master Thesis, August 2023 Supervisor: Assoc. Prof. Esra KAHYA ÖZYİRMİDOKUZ ABSTRACT Digital game addiction (DGA) is a serious danger for young people. We believe that this addiction will gradually decrease with the correct use and guidance of technology. Digital addiction (DA) is a serious addiction like other types of psychological addiction. As a matter of fact, DGA is included in the World Health Organization's international list of diseases classified as gaming disorders. It is also included in the 5th edition of the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) as Internet Gaming Disorder. With the rapid development of technology and the COVID19 pandemic, the concepts of distance education and remote working have become widespread in our country as well as all over the world. As a result, excessive use of technological devices causes the emergence and even diversification of the concept of digital addiction. In recent years, digital game addiction has started to be investigated more psychologically, socially, biologically and behaviorally. In this study, the concept of digital game addiction is examined from a different perspective with machine learning techniques. The aim of the research is to develop an application using machine learning techniques in the fight against digital game addiction. Thus, the predisposition of people with suspected digital game addiction to this type of addiction will be predicted with a few sentences. As a result, a simple website running in local environment was designed using the developed model. This website serves as a preliminary diagnosis by predicting the sentences of those who are suspected of digital game addiction.