Comparison of university students approaches to studying across Turkey and Taiwan
Türkiye ve Tayvan'daki üniversite öğrencilerinin ders çalışma yaklaşımlarının karşılaştırılması
- Tez No: 82128
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL GİRAY BERBEROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çalışma Yaklaşımları, Derin Yaklaşim, Yüzeysel Yaklaşım, Başarısız Olma Endişesi, Ezberleme Stratejisi vı, Approaches to Studying, Deep Approach, Surface Approach, Fear of Failure, Memorization Strategy IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
öz TÜRKİYE VE TAYVAN'DAKİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN DERS ÇALIŞMA YAKLAŞIMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Luying Melissa Hei Doktora, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Giray Berberoğlu Ocak 1999,. 144 Sayfa Bu çalışmanın amaçlan Türkiye ve Tayvan'daki üniversite öğrencilerinin ders çalışma yaklaşımlarını etkileyen faktörleri incelemek ve karşılaştırmak, ders çalışma yaklaşımlarının boyutları arasındaki ilişkileri saptamak ve ders çalışma yaklaşımlarını etkileyen değişkenleri belirlemektir. Veri toplama amacıyla bir anket Türkçe ve Çince'ye çevrilip uyarlanmıştır. Bu anket daha sonra 465 Türk ve 549 Tayvan'lı üniversite öğrencisine uygulanmıştır. Verileri analiz etmek için temel bileşen, analizi ile çok değişkenli varyans analizi kullanılmıştır.Sonuçlara göre Türk ve Tayvan'lı öğrencilerin ders çalışma yaklaşımlarını oluşturan boyutlar, başarısız olma korkusu ve ezberleme stratejisinde gözlenen ufak farklılıklar dışında benzerdir. Türk erkek ve kız öğrencilerin çalışma yaklaşımlarını uygulamasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Tayvanlı kız öğrenciler erkeklere göre okul programına daha sıkı bağlı ve daha az basan güdümlüdür. Hem Türk hem de Tayvanlı kız öğrenciler akademik başarıya yönelik olarak erkeklerden daha çok endişe göstermişlerdir. Tayvanlı öğrenciler ezberleme stratejisini derin yaklaşıma öncelik olarak kullanmalarına rağmen kendilerini Türk öğrencilere göre daha az özgür hissetmişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF UNIVERSITY STUDENTS' APPROACHES TO STUDYING ACROSS TURKEY AND TAIWAN Luying Melissa Hei Ph.D., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Giray Berberoglu Jan. 1999, 144 Pages This study aimed to investigate and compare factors of the approaches to studying - in Turkish and Taiwanese university students, inter-relationships between the dimensions and to identify variables which caused the variance of students' approaches to studying. A set of quantitative data was collected in Turkey and Taiwan in this study. The quantitative data was collected by a questionnaire which was adopted and translated into Turkish and Chinese separately. 465 Turkish university students and 549 Taiwanese university students' responses were used for the data analysis. The data was analyzed by using Principal Component analysis and Multivariate Analysis of Variance. mThe results showed that dimensions of university students' approaches to studying across Turkey and Taiwan were compatible with slight differences on the degree of fear of failure and memorization strategy. There was not significant statistic difference on the application of approaches to studying between Turkish male and female students. Taiwanese female students were more bound to schooling syllabus and less achievement orientated than male students. Both Turkish and Taiwanese female students showed greater anxiety toward academic performance than male students. Although Taiwanese university students applied memorization strategy as a method prior to deep approach, Taiwanese university students felt less freedom in study context than Turkish university students did.