Teknoloji temalı belgesellerin sosyal medya okuryazarlığının geliştirilmesindeki rolü: Türkiye'de eğitim gören üniversite öğrencileri üzerine bir araştırma
The role of technology-themed documentaries in developing social media literacy: A study on university students in Turkey
- Tez No: 821295
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM GÜZELOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Belgesel, Film, Okuryazarlık, Genç, Sosyal Medya, Documentary, Film, Literacy, Youth, Social Media
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Belgesel film yapımcıları sadece gerçekleri sunmayı veya izleyicileri eğlendirmeyi amaçlamakla kalmaz, aynı zamanda genellikle sunulan konuyla ilgili izleyicilerin farkındalıklarını artırmak için bir mesaj iletmeyi hedeflerler. Buradan hareketle tez çalışmasında, belgesel filmlerin üniversite öğrencileri üzerindeki etkisi ve izleyicilerin sosyal medya kullanımındaki fikir ve inançları üzerine etkisi incelenmektedir. Bu çalışmanın konusu, özellikle üniversite öğrencileri ve yetişkinlerin aşırı sosyal medya kullanımına maruz kaldığı düşünüldüğünde önemli bir araştırma konusudur. Bu çalışmanın temel amacı, belgesellerin içeriğinin hedef kitlenin sosyal medya hakkındaki farkındalığı ve düşüncesi üzerindeki etkisini incelemek, analiz etmek ve açıklamaktır. Teknolojik belgesellerin üniversite öğrencilerinin sosyal medyanın olumlu ve olumsuz yönlerini anlama üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmanın örneklemi, farklı milletlerden 10 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır; bunların 5'i erkek, 5'i kadındır. Sosyal medya kullanımına yönelik bakış açılarına odaklanarak seçilen örneklem üzerindeki etkileri göstermek ve değerlendirmek üzere 5 belgesel seçilmiştir: Sosyal İkilem (2020), Childhood 2.0 (2020), Büyük Hack (2019), The Creepy Line (2018), Teens, Social Media, and Technology (2014). Bu araştırma, medya çalışmalarında kullanılan en önemli yöntemlerden biri olan odak grup yönteminin kullanımına dayanmaktadır. Tezin içeriğiyle ilgili eğilimleri belirlemek için odak aracına güvenerek, seçilen belgeseller izlenmiş ve örneklem araştırma konusu hakkında bir dizi soru sorulmuştur. Bu doğrultuda, Araştırma, içeriği sosyal medya ile ilişkili olan teknolojik belgesellerin, sosyal medyanın olumlu ve olumsuz yönleri konusunda farkındalık oluşturmadaki rolünü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Documentary filmmakers not only aim to present facts or entertain audiences, but they also usually aim to convey a message to raise viewers' awareness of the subject matter presented. Hence, in this thesis, examines the impact of documentary films on university students and their opinions and beliefs on social media use. The topic of this study is an important research topic, especially considering that university students and adults are exposed to excessive social media use. Bu çalışmanın temel amacı, belgesellerin içeriğinin hedef kitlenin sosyal medya hakkındaki farkındalığı ve düşüncesi üzerindeki etkisini incelemek, analiz etmek ve açıklamaktır. The aim of the study is to examine the impact of technological documentaries on university students' understanding of the positive and negative aspects of social media. The sample consists of 10 university students of different nationalities, 5 of whom are male and 5 of whom are female. Five documentaries were selected to illustrate and evaluate the effects on the selected sample, focusing on their perspectives on social media use: The Social Dilemma (2020), Childhood 2.0 (2020), The Great Hack (2019), The Creepy Line (2018), Teens, Social Media, and Technology (2014). This research is based on the use of the focus group method, one of the most important methods used in media studies. By relying on the focus tool to determine trends about the content of the thesis, the selected documentaries were watched, and the sample was asked a set of questions about the research topic.The research determined the role of technological documentaries, whose content is related to social media, in raising awareness about the positive and negative aspects of social media.