Ortaokul öğrencilerinin sayı hissi ile hesaplama becerileri arasındaki ilişki
The relationship between secondary students' number sense and calculation skills
  1. Tez No: 821373
  2. Yazar: ELİF ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sayı hissi, Hesaplama becerisi, Zihinden işlem, number sense, calculation skills, mental processing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Sayı hissi, öğrencilerin sayıları ve işlemleri zihninde anlamlı hale getirebilme becerisidir. Hesaplama becerisi ise öğrencinin matematiğin temel kazanımı dört işlem yeteneğine sahip olma becerisidir. Bu çalışmada ortaokul öğrencilerinin sayı hissi ve hesaplama becerileri arasındaki ilişki incelenmiştir. Hesaplama Becerisi Testi 188 öğrenciye uygulanırken Sayı Hissi Testi 169 öğrenciye uygulanmıştır. Hesaplama Becerisi Testi kâğıt-kalem kullanımına dayalı 20 sorudan, Sayı Hissi Testi ise kâğıt- kalem kullanmadan zihinden işlem çözümlerine dayalı 40 sorudan oluşmaktadır. Katılımcılara önce Hesaplama Becerisi Testi, bir hafta sonra ise Sayı Hissi Testi uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre ortaokul öğrencilerinin hem hesaplama becerileri ve hem de sayı hissi test puanları düşük çıkmıştır. Hesaplama becerisi ile cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki bulunamazken başarı düzeyi ve sınıf seviyesi arasında anlamlı bir ilişki elde edilmiştir. Öyle ki öğrenci başarısı arttıkça hesaplama becerisi test puanın da arttığı görülmüştür. Sayı hissi becerisi ile cinsiyet ve başarı düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, sayı hissi ile sınıf seviyesi arasında anlamlı bir ilişki görülmüştür. Sayı hissi ile hesaplama becerisi test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki elde edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
It is the ability to internalize the sense of numbers, their minds and behaviors in their mind. Calculation skill, on the other hand, is the student's basic acquisition of mathematics, the ability to have four operations. It does not include the number of middle school students and considers the relationship between feeling and computational skills. While the Calculation Skill Test was administered to 188 students, the Number Sense Test was administered to 169 students. The Calculation Skill Test consists of 20 questions based on the use of paper and pencil, and the Number Sense Test consists of 40 questions based on mental processing solutions without using paper and pencil. The Calculation Skill Test was administered first, and the Number Sense Test one week later. The obtained data were analyzed using the SPSS 22.0 program. According to the results obtained, both the calculation skills and the number of secondary school students' test scores are low. While no significant relationship was found between calculation skill and gender, a comprehensive relationship was obtained between achievement level and grade level. So much so that student success calculation skill test scores can also be obtained. While there is no relationship between number sense experience and gender and achievement level, there is a significant relationship between number sense and grade level. No correlation was found between number sense and calculation skill test scores as consumed.